hamburger-icon

Kliker.info

Počelo suđenje Naseru Keljmendiju : Nisam kriv, process je montiran u BiH ?

Počelo suđenje Naseru Keljmendiju : Nisam kriv, process je montiran u BiH ?

16 Januara
15:41 2015

Keljmendi21U Osnovnom sudu u Prištini jutros je čitanjem optužice počelo suđenje Naseru Keljmendiju, koji je optužen za ubistvo i organizovani kriminal. Suđenje vodi sudija EULEX-a Anadamkska Gallant iz Republike Češke.

Tužilac, Amerikanac Andrew Hughes, pročitao je optužnicu koja Keljmendija tereti za učešće u organizovanom kriminalu i organizovanju ubistva Ramiza Delalića Ćele, rivala iz druge kriminalne grupe. Keljmendi se optužnicom tereti da je rukovodio i nadgledao rad organizovane kriminalne grupe, koja je proizvodila i prodavala opojne narkotike, da je rukovodio uvozom i izvozon narkotika. Optužnica ga tereti i za neovlašteno posjedovanje 100 kilograma heroina, 150.000 tableta ekstazija i 2,5 tona anhidrida sirćetne kiseline.

Optuženi Naser Keljmendi se, nakon čitanja optužnice, izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.
“Tvrdim da nisam kriv, niti se osjećam krivim ni po jednoj tački optužnice. Smatram da je proces montiran u Bosni i Hercegovini. Očekujem da ovaj sud dokaže moju nevinost”, kazao je Keljmendi.

Advokat optuženog Keljmendija, Besnik Berisha, kazao je u izjavi za Anadoliju kako je pročitana optužnica ustvari kopirana optužnica koja je nekada postojala u BiH i rekao kako ona predstavlja proizvod izjava kriminalaca osuđenih na duge zatvorske kazne s ciljem da sebi smanje kazne.
“Vjerujem da će proces biti pravedan, ali problem može biti vrijeme koje neće biti vrijeme koje mi želimo, zato što je većina svjedoka iz BiH”, kazao je Berisha.

Advokat Berisha je potvrdio da u optužnici nije pomenuto niti jedno drugo ime osim imena Nasera Keljmendija. Keljmendija je u maju 2013. uhapsila Kosovska policija na osnovu međunarodne potjernice koju su izdale vlasti u BiH, i od tada se on nalazi u pritvoru na Kosovu.

Iako je Sud BiH tražio njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što prema kosovskim zakonima građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku