hamburger-icon

Kliker.info

Počela EUFOR-ova vježba Brzi odgovor 2020: Saradnja i veza sa OSBiH će se nastaviti

Počela EUFOR-ova vježba Brzi odgovor 2020: Saradnja i veza sa OSBiH će se nastaviti

30 Augusta
16:57 2020

Ceremonija kojom je označen početak EUFOR-ove vježbe Brzi odgovor 2020 održana je danas.

Godišnjom vježbom provjerava se sposobnost EUFOR-a da izvrši pozivanje i raspoređivanje rezervnih snaga koje se nalaze izvan BiH, a koje zemlje učesnice drže na visokom nivou pripravnosti.

U prisustvu državnih ministara, međunarodnih ambasada i predstavnika Oružanih snaga BiH, izvršeno je postrojavanje potpuno integrisanih vojnika iz više zemalja.

 

“Priprema je izvršena u uskoj saradnji sa OSBiH, agencijama za provedbu zakona i nadležnim ministarstvima, a vježbu, bez ovakve saradnje, ne bi bilo moguće provesti”, kazao je komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak, u svom obraćanju na ceremoniji početka vježbe.

Rezervne snage EUFOR-a su stigle iz Austrije, Bugarske, Grčke, Madžarske, Italije, Rumunije, Ujedinjenog kraljevstva i KFOR-a kako bi se pridružile i integrisale sa svojim kolegama iz Multinacionalnog bataljona EUFOR-a prije raspoređivanja na lokacije širom BiH za izvođenje vježbe.

Kako je saopćeno iz EUFOR-a, svaki od vojnika koji je ušao u zemlju je ispoštovao striktna pravila karantina, kao i pravila za testiranje na prisustvo virusa u skladu sa međunarodnim pravilima, kao i pravilima izdatim od strane BiH i EUFOR-a.

“Ove sedmice smo potpisali sporazum koji EUFOR-u daje novi zamah napredovanju sa našim partnerima. Saradnja i veza sa OSBiH će se nastaviti”, istakao je direktor vježbe brigadni general Ernő Baráth.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić učestvovao je u ceremoniji službenog otpočinjanja EUFOR-ove vježbe.

„Uvjereni smo da će, kroz vježbu koja je pred nama, EUFOR potvrditi spremnost za obavljanje misije u dodjeljenom mandatu, a OS BiH još jednom potvrditi našu spremnost za izvršenje svih obveza koje se stavljaju pred njih, uključujući i one u međunarodnom okruženju,” rekao je Podžić.

Uvježbavanje vojnika će biti obavljeno nizom nenajavljenih scenarija tokom trajanja vježbe, kako bi se provjerila njihova reakcija, a i kako bi se osiguralo uspješno provođenje programa intenzivne saradnje u bazi Butmir.

EUFOR-ovu operaciju Althea trenutno čine snage 20 zemalja sa mandatom da pruže podršku BiH te pomognu u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja.

(Kliker.info-RS)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - MAKLJEN
    puka 59 - MAKLJEN 31 Augusta, 21:54

    VETERANI 317 SBBR ZENICE PRUŽAJU EUFORU PODRŠKU U VJEŽBI BRZI ODGOVOR -2020 GOD , MISIJA DA SE RAŠČISTI SVE DO NOVENBARSKIH IZBORA . POZDRAV DOMOVINI DO SVIJETLOSTI NA KRAJU TUNELA .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku