hamburger-icon

Kliker.info

Pobuna u centru Zagreba : Policija odnijela više od 100 ljudi

Pobuna u centru Zagreba : Policija odnijela više od 100 ljudi

15 Jula
18:20 2010

Više od stotinu aktivista i građana privedeno je u četvrtak zbog pasivnog otpora nastavku gradnje podzemne garaže u Varšavskoj ulici u centru Zagreba. Snažna buka radova, policija koja blokira pristup i ljutiti aktivisti i građani u centru grada stvorili su gotovo ratnu atmosferu.Prema riječima portparola zagrebačke policije Jelene Bikić, do 13.30 interventna policija privela je 101 demonstranta koji su bili na prekršajnim obradama u više policijskih stanica. Dodala je da se broj privedenih mijenja iz trenutka u trenutak. Do 16 časova broj privedenih popeo se navodno do 140. Privođenja su počela rano juče, oko šest časova, kad je policija privela petoricu aktivista koji su prvi došli na mjesto planirane gradnje podzemne garaže u Varšavskoj ulici. Tamo su radnici "Zrinjevca" oko pet časova počeli sječu drveća na dijelu ulice, gdje bi trebalo da bude građen ulaz u garažu.Nakon toga broj privedenih je rastao iz sata u sat, a među onima koji su odvedeni policijskim kombijima bili su i poslanici SDP-a u Gradskoj skupštini Jurica Meić i Dan Špicer, nezavisni poslanik Josip Kregar, Pero Kovčavić iz HSP-a "Ante Starčević", Sanja Sarnavka iz Udruženja "B.a.B.e.", advokat Slobodan Budak, koordinatorka Autonomne ženske kuće Neva Tolle i novinar "Novog lista" Branimir Zekić. Priveden je i Tomislav Tomašević iz "Zelene akcije", koji je izjavio da je za razliku od drugih, koji su sjedili i pružali pasivan otpor, uhapšen dok je hodao Gundulićevom ulicom. "Pretpostavljam da su me priveli kao jednog od koordinatora akcije", kazao je on. Među privedenima su i glumac Vili Matula, književnik Edo Popović, aktivistica Neva Toelle, a među prvima i predsjednik "Prava na grad" Teodor Celakoski i glumica Urša Raukar. Njena advokatica Lina Budak objavila je da je glumica dobila zabranu prilaska Varšavskoj od 15. do 23. jula. U mjeri opreza piše da je glumica prekršila Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. Juče se nagađalo da će svi privedeni dobiti zabranu prilaska Varšavskoj na sedmicu dana.

Policija je zapriječila ulaz u Varšavsku ulicu iz Gundulićeve i saobraćaj Gundulićevom od Masarikove do Ilice, a unutar blokade našli su se demonstranti i građani. Nastavak radova počeo je oko 4.30. Policija je navela da je u skladu sa zakonom pružala asistenciju Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet zbog obezbjeđenja početka radova na rekonstrukciji dijela Varšavske ulice.Tomislav Tomašević istakao je da udruženja nastavljaju s aktivnostima iako su radnici "Zrinjevca" u toku dana uklonili drveće iz Varšavske, koja je ostala blokirana, a obezbjeđivalo ju je više od sto policajaca. Policajci su opkolili ostale demonstrante, koji su ostali da sjede na ulici, a u centru Zagreba vladao je potpuni haos. Kao ispomoć zagrebačkim policajcima došle su i kolege intervente policije iz drugih policijskih uprava. Tomašević kaže da su prije tri dana zatražili od zagrebačke Gradske skupštine, koja kontroliše Skupštinu Zagrebačkog holdinga, da njihove firme poput "Zrinjevca" ne učestvuju u radovima u Varšavskoj. "Danas se to dogodilo, ‘Zrinjevac’ je uklonio drveće i za to je odgovorna gradska vlast", kazao je Tomašević. Osim gradske, Tomašević smatra da je politički odgovorna i državna vlast. Smatra da nije moguće da jedan dio policije sprovodi kriminalističku obradu zbog štetnog ugovora u Varšavskoj po nalogu Državnog tužilaštva, a drugi dio policije obezbjeđuje početak radova u Varšavskoj.

Izvođač radova "Hoto Grupa" Tomislava Horvatinčića pozdravila je u saopštenju nastavak radova u Varšavskoj ulici, ocijenivši da to predstavlja potvrdu vladavine prava i poštovanja pravnog poretka Hrvatske.Policija je, na zahtjev komunalne službe, i sredinom februara ove godine privela više od 20 aktivista druženja "Zelene akcije" i "Pravo na grad" zbog sprečavanja izgradnje ulaza u podzemnu garažu.Privođenja je tada osudio predsjednik države Ivo Josipović. On je juče zatražio od policije da u Varšavskoj ne primjenjuje prisilu. Osim toga njegova će kancelarija zatražiti izvještaje svih nadležnih u vezi sa događanjima u Varšavskoj."Bez obzira na to ima li zakonske osnove za policijskom intervencijom mora se voditi računa o razmjernosti u postupanju prema građanima. Stoga pozivam policiju da se drži tog načela i da ne primjenjuje prisilu ako nema aktivnog otpora i nasilja od strane prosvjednika", poručio je Josipović.On je osim na policiju svoje je jasne kritike iznio i na rad gradskih ureda."Zaprepašćujuće je da nakon odluke Gradske skupštine gradska tijela započnu s provedbom odluke na koju je Skupština stavila moratorij", upozorava Josipović.Nevladine organizacije "Zelena akcija" i "Pravo na grad" mjesecima se bune protiv gradnje ulaza u garažu, jer bi se ulica koja je dio pješačke zone tako skratila. Tako će u centru grada vladati još veća saobraćajna gužva.Akcije očuvanja Varšavske podržava većina građana Zagreba. Do srijede je svoje potpise protiv sječe dalo više od sto poznatih ličnosti grada i države.Organizatori su podnijeli i krivične prijave zbog nezakonitosti postupka dobijanja dozvola za gradnju ulaza. I Državno tužilaštvo je saopštilo da u tome ima nezakonitosti.

Centar Zagreba izgleda kao da je IRA ili PLO u njemu

Događanja u Varšavskoj ulici poput bombe odjeknula su i u Saboru. HNS je zatražio da se pred poslanicima pojavi i ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko, ali pokušaje opozicije vladajući su odbili. HNS, SDDS i Klub manjina uzaludno su pokušavali inicirati raspravu o Varšavskoj.O bilo kakvoj raspravi ni riječi nije htio da čuje HDZ-ov Andrija Hebrang."Policija treba znati što joj je posao. Njen posao je da provodi zakon, ali centar Zagreba izgleda kao da je IRA ili PLO u Zagrebu. Pozivam premijerku da pokaže svoju poznatu odvažnost i hrabrost i da zaštiti hrvatske građane, i one koji prosvjeduju u Varšavskoj", izričit je bio predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Karamarko: Policija nije pretjerala s upotrebom sile

Policija nije pretjerala s upotrebom sile u Varšavskoj ulici, rekao je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko. Odgovarajući na primjedbu da je protest bio prijavljen, rekao je da to nema veze, jer je policija samo asistirala na zahtjev grada Zagreba. Tvrdnje opozicije da je u centru Zagreba vanredno stanje nazvao je nepotrebnim pretjerivanjem.

Jedno priča, drugo radi

Stabla koja su radnici "Zrinjevca" posjekli u potpunosti su samljevena, što je zanimljiv detalj i to zbog nekoliko razloga: u nedavnoj epizodi "Otvorenog", koji je bio posvećen slučaju "Varšavska", glavni investitor Tomislav Horvatinčić ustvrdio je kako "stabla neće biti uništena, već će ih premjestiti na drugu lokaciju". Isto tako, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem kazao je nedavno da "gradska preduzeća neće učestvovati u rušenju u Varšavskoj". Stvarnost je, međutim, bila znatno drugačija.

Policija gurala i saborske poslanike

Na raskršće Gundulićeve i Masarikove sjeli su sa demonstrantima predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem i šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić te Morana Paliković-Gruden, ali policija ih nije uhapsila jer Šprem i Bernardić imaju saborski imunitet.Čim su stigli na raskršće pokušali su sjesti na put i održati konferenciju za novinare. To se pretvorilo u otvorenu raspravu s nezadovoljnim građanima koji su povicima "nosite SDP" i "uhapsite Bandića" pokazali šta misle.Suočeni s nezadovoljstvom i ogorčenjem građana, Šprem i Bernardić su ustali i krenuli prema policijskom kordonu, a kako ih plavci nisu htjeli odmah pustiti, došlo je do naguravanja policije sa saborskim poslanicima.  (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku