hamburger-icon

Kliker.info

Pismo Sadika Ahmetovića Predsjedništvu SDA: “Razočaran sam, niko ne smije biti iznad Srebrenice”

Pismo Sadika Ahmetovića Predsjedništvu SDA: “Razočaran sam, niko ne smije biti iznad Srebrenice”

12 Novembra
16:08 2016

sadik_ahmetovic01Sadik Ahmetović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, uputio je pismo Predsjedništvu SDA u kojem navodi da je duboko razočaran jučerašnjim zaključcima ovog tijela stranke. Pismo prenosimo u cjelosti.

“Želim da izrazim duboko razočarenje jučerašnjim zaključcima Predsjedništva SDA koje se nijednom riječiju nije osvrnuo na situaciju nastalu poslije izbora u Srebrenici. Neshvatljivo je zašto još uvijek niko unutar SDA nije pozvan na političku i moralnu odgovornost za gubitak načelničke pozicije i za pad u broju osvojenih odborničkih mandata u posljednjoj općini u entitetu RS, u kojoj su Bošnjaci bili ozbiljan politički faktor”, navodi Ahmetović.

“Simbolički za Bošnjake Srebrenica znači više od svih ostalih općina u Bosni i Hercegovini. Mi jesmo najjača i najznačajnije stranka u ovoj državi – to sam znao i bez površne analize Predsjedništva – no bez uticaja na funkcionisanje mjesta gdje je počinjen genocid, bez političke težine u u entitetu RS koju smo izgubili zajedno sa Srebrenicom, SDA postaje potpuno marginalna u čitavom jednom djelu naše zemlje.

Ako svi odgovorni ne polože račune, ako što prije ne krenemo u pripreme narednih izbora, bojim se da možemo zauvijek zaboraviti na ravnopravan tretman Bošnjaka u manjem entitetu, što će sasvim sigurno imati nesagledljive poslijedice po budućnost BiH”, stoji u pismu.

“Zato Srebrenica ne može biti predmet istih zaključaka kao sve ostale općine u RS-u. Mi nismo imali dva-tri odbornika niti smo bili privjesak srpskim vlastima. Imali smo i načelnika i puno veći broj odbornika u Skupštini općine i zbog ličnih sujeta pojedinaca i nerada na terenu sve smo to izgbubili. Srebreničani ne mogu – i neće – prihvatiti situaciju u kojoj niko ne poziva na odgovornost pojedinih kadrova Stranke krivih za ovakvu situaciju.

„Plan rada i djelovanja“ nama nije dovoljan. Poziv na fomirane zajedničke Platforme sa ostalim probosanskim strankama djeluje kao halal svim onim koji su doprinijeli padu Srebrenice. Mi im nećemo halaliti. Nijedan funkcioner SDA ne zaslužuje u ovom slučaju zaštitu Stranke. Niko ne smije biti iznad Srebrenice”, pojašnjava Ahmetović.

“Zato u narednim danima odgovor Stranke na gubitak Srebrenice ne smije izostati, a krivci moraju biti jasno imenovani. Neću prestati da postavljam pitanje o odgovorne i nikad neću pristati da izborni poraz u našoj općini prođe nekažnjeno. Na taj način čuvat ću poziciju i ugled SDA puno bolje od svih onih koji preko Predsjedništva, a zarad očuvanja svojih fotelja, pozivaju na mir i ćutanje”, poručio je Sadik Ahmetović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku