hamburger-icon

Kliker.info

Peter Galbraith u Hagu: Za granatiranje Istočnog dijela Mostara odgovorni su Mate Boban i Slobodan Praljak

Peter Galbraith u Hagu: Za granatiranje Istočnog dijela Mostara odgovorni su Mate Boban i Slobodan Praljak

15 Septembra
18:47 2006


"Za kampanju nasilja nad Bošnjacima odgovorno je političko i vojno vodstvo bosanskih Hrvata", izjavio je pred haaškim Tribunalom, na suđenju šestorici čelnika tzv. Herceg-Bosne, Peter Galbraith, bivši ambasador SAD u Hrvatskoj.
"To što je Hrvatska nesebično zbrinula stotine hiljada izbjeglica iz Bosne i Hercegovine i što je omogućavala dotok humanitarne pomoći ni u kom slučaju ne negira odgovornost za kampanju nasilja nad Bošnjacima za koju su u Haagu optužena šestorica čelnika bosanskih Hrvata", ovo je u zadnjem danu svjedočenja pred sudskim Vijećem Tribuinala za ratne zločine izjavio nekadašnji američki ambasador u Zagrebu Peter Galbraith.
On je odbacio stav obrane o "nespojivosti zbrinjavanja izbjeglica i ambicije za pripojenjem dijela BiH Hrvatskoj".
"To što je želio državni vrh predvođen Tuđmanom i Šuškom ne poništava", rekao je svjedok Galbraith – "liberalnu i humanu narav hrvatskog društva".
Galbriath je doda i da se, ideja velike Hrvatske vrtjela se u užem krugu ljudi, dok većina Hrvata i onako "ne voli Hercegovce – do mjere da bi ih željela u vlastitoj državi".
"Hrvatsko je vodstvo iskoristilo zbrinjavanje izbjeglica kako bi izbjeglo međunarodne sankcije. Da su se sankcije dogodile, Hrvatska bi daleko teže izvršila svoju humanitarnu misiju", rekao je bivši američki diplomat.
Peter Galbraith se, kao i u slučaju Milošević, pokazao snažnim svjedokom, pogotovo u dijelu iskaza u kome je, direktno, za val nasilja optužio Matu Bobana, tadašnjeg lidera Herceg–Bosne i komandanta HVO-a Slobodana Praljka.
"Sve dok ih se ne smijeni biće zločina na Bošnjacima, i trajaće kampanja granatiranja istočnog dijela Mostara. Bilo je očito da su njih dvojica najodgovorniji", izjavio je Galbraith koji je svojevremeno tražio njihovo uklanjanje kod Franje Tuđmana, koji je naravno držao sve konce u rukama i uživao neupitan autoritet i kod bosanskih Hrvata.
Kampanja nasilja pročitana je u inostranstvu kao provedba organizovane politike a ne niz spontanih incidenata. Svjedok je to obrazložio ovim riječima: "političkog lidera Bobana i komandanta vojske Praljka smatrali smo odgovornima i pritisnuli smo Zagreb da ih se smijeni. Tuđman je na kraju popustio".

(VOA)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku