hamburger-icon

Kliker.info

PD PSBiH: Špirić smijenjen, izvještaj Vijeća ministara nije prihvaćen

PD PSBiH: Špirić smijenjen, izvještaj Vijeća ministara nije prihvaćen

26 Jula
21:22 2017

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH večeras nisu usvojili Izvještaj Vijeća ministara BiH za 2016. godinu. Takođe, Predstavnički dom je smijenio Nikolu Špirića sa mjesta predsjedavajućeg i člana Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH, prenosi BHRT.

Za Špirićevu smjenu glasala su 24 poslanika, dok je 14 bilo protiv. Smjena je izglasana na inicijativu SDS-a zbog sumnje da je Špirić slao lažne zaključke rukovodstvu OSA-e. Na njegovo mjesto izabran je poslanik Borislav Bojić.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na prošloj sjednici uputio je zaključak Komisiji na nadzor nad OSA-om kojim je traženo da se izglasa smjena Špirića što je u konačnici Komisija odbila.

Izvještaj Vijeća ministara BiH nije prošao

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH večeras nisu usvojili Izvještaj Vijeća ministara BiH za 2016. godinu.

Protiv Izvještaja glasao je 21 zastupnik, 17 je bilo za, a jedan suzdržan.

U izvještaju, koji je podnio predsjedavajući Vijeća Denis Zvizdić, između ostalog se navodi da BiH na kraju 2016. bilježi značajno poboljšanje ekonomskih parametara.

Zvizdić: Prihvatanje ugovora o Transportnoj zajednici vrlo blizu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je večeras da je BiH vrlo blizu da u narednim danima i sedmicama prihvati Ugovor o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope.

Obraćajući se poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH tokom rasprave o Informaciji Vijeća ministara BiH o razlozima nepotpisivanja Ugovora o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope, Zvizdić je pozvao sve da odustanu od maksimalističkih zahtjeva, kako bi se stekle pretpostavke da BiH dođe do operativnih sredstava za projekte.

Zvizdić je podsjetio da BiH u ovom trenutku ima preko 450 miliona KM, koji nisu vezani i uslovljeni akcizama, a mogu biti stavljeni u funkciju izgradnje puteva, dok su dva projekta u vezi sa akcizama, jer je takav dogovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Predsjedavajući Vijeća ministara je rekao da se BiH fazno prilagođava standardima EU i da bukvalno može i jednostrano raskinuti Ugovor o Transportnoj zajednici ukoliko nema kapacitete da prilagodi željeznice i puteve standardima u regionu i Evropi.

“Evropa nudi kvalitetna grant sredstva da željeznice i naši putevi budu povezani sa regionom. Nismo ničim uslovljeni, i ako smo u stanju pratiti standarde Evropa će nam pomoći finansijski i tehnički, ali ako nismo donijećemo takvu odluku i reći u ovom trenutku nas izuzmite”, pojasnio je Zvizdić.

On je dodao da smatra da je BiH spremna da ispuni standarde, kako ne bi po ovom pitanju zaostala za regionom u narednih pet godina.

Poslanici su obavili raspravu o preporukama sa konferencije posvećene Javnom RTV servisu BiH, održane sredinom juna u Sarajevu, čime je iscrpljen današnji dnevni red.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku