hamburger-icon

Kliker.info

Parlament FBiH usvojio zaključke, demobilisani borci zadovoljni

Parlament FBiH usvojio zaključke, demobilisani borci zadovoljni

24 Maja
02:02 2018

Predstavnički dom Federalnog parlamenta danas je na tematskoj sjednici, nakon razmatranja stanja u oblasti boračko-invalidske zaštite, usvojio zaključke kojima zahtijeva od resornog ministarstva i Vlade FBiH da dostavi Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u hitnu parlamentarnu proceduru.

Precizira se da to zakonsko rješenje treba biti dostavljeno najkasnije u roku od 30 dana uz obavezu da se u Prijedlog tog zakona ugradi pitanje objave jedinstvenog registra boraca i boračkog dodatka.

Također, Predstavnički dom se obavezao da će najkasnije u roku od 30 dana razmatrati Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja s tim da se u taj zakon ugradi i pitanje broja boračkih udruženja.

Navedene zaključke sačinila je radna grupa formirana na početku sjednice, u čijem sastavu su bili predstavnici Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH, parlamentarnih stranaka u Predstavničkom domu, Odbora za boračku i invalidsku zaštitu, kao i boraca koji prate zasjedanje u skupštinskoj sali i onih koji protestiraju ispred zgrade Parlamenta.

Prezentirajući Informaciju o aktivnostima Ministarstva na poboljšanju položaja boračkih kategorija za period od 1. aprila 2015. do 30. aprila 2018. godine, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbramebno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević osvrnuo se na zahtjeve boraca, koji su danas protestovali ispred Federalnog parlamenta.

– Do sada nismo uspjeli riješiti prava demobiliziranih boraca, ali ove godine je Nacrt ovog zakona ponovno stavljen u proceduru. Neutrošeni i eventualno dodatni novac bi omogućio da konačno riješimo zakonski pitanje ove kategorije. Predlažemo i donošenje zakona o reprezentativnim boračkim udruženjima jer je u FBiH aktuelan problem predstavljanja branilaca – rekao je Bukvarević.

Kad je riječ o uspostavi registra boraca, dodao je da takav registar postoji za svaku općinu, a da su također dostavljeni registri za Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Unsko-sanski kanton, dok su u fazi izrade za Sarajevski, Hercegovačko-neretvanski i druge kantone.

– Registar je prvenstveno potreban institucijama koji se bave boračkom zaštitom, a suština je da ga imaju općine, kantoni i Federacija te sve institucije koje se bave boračko-invaldskom zaštitom. Idemo u pravcu da ga stavimo na raspolaganje svim takvim institucijama – kazao je Bukvarević.

Što se tiče boračkog zahtjeva za prestanak finansiranja svih, izuzetno brojnih boračkih udruženja, on tvrdi da je takva odluka donesena još u augustu prošle godine na nivou Federacije, ali i da su općine te kantoni nastavili finansiranje predvidjevši i u aktuelnoj budžetskoj godini novac za te namjene.

Pozvao je predstavnike boračkih udruženja da se obrate općinskim i kantonalnim nivoima jer po njegovom mišljenju nema opšte podrške na terenu za realizaciju navedenog zahtjeva.

Također, na tematskom zasjedanju federalni premijer Fadil Novalić upozorio je da se ovaj društveni problem o boračkoj populaciji mora realno sagledati i riješiti.

– Stvorena je precepcija da borci nisu zapošljavani, a zaposleno je 122.000 boraca, a 82.000 je u penzionom sistemu – poručio je Novalić poslanicima na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - PIJEŠADIJA
    puka 59 - PIJEŠADIJA 24 Maja, 16:02

    VETERANI 317 SBBR GORNJEG VAKUFA -USKOPLJA PORUĆUJU DEMORALISANOJ PIJEŠADIJI DA DOBRO PRIPREME U ZAKONU KRITERIJE ZA BORAĆKI DODATAK REGISTAR OSTAVITE INSTITUCIJAMA PRIHVATITI TE SE MORATORIJA FIN UDRUGA BEZ MAGLE . POZDRAV DOMOVINI SA KAPIJE BOSNE

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku