hamburger-icon

Kliker.info

Pariz : Umro kardinal koji nije nijekao da je Židov

Pariz : Umro kardinal koji nije nijekao da je Židov

08 Augusta
11:18 2007

Kardinal Jean-Marie Lustiger, Židov koji je prešao na katolicizam i uspinjući se u crkvenoj hijerarhiji postao jedna od najutjecajnijih katoličkih ličnosti u Francuskoj, umro je u nedjelju u 80. godini. Lustiger, čija je majka koja je imigrirala iz Poljske umrla u nacističkom logoru Auschwitz, bio je nadbiskup Pariza 24 godine prije nego što je odstupio s dužnosti 2005. u dobi od 78 godina. Lustiger je umro u medicinskom centru u Parizu, priopćila je nadbiskupija, a vijest o velikom borcu za dijalog među religijama prenijeli su svi mediji, od Vatikana do Tel Aviva, Teherana i Moskve. Uzrok smrti je rak.
Kršćanstvo je plod judaizma
Godinama je predstavljao crkvu u uglavnom katoličkoj Francuskoj izjašnjavajući se o važnim pitanjima i uživajući glas smirene mudrosti u burnim vremenima. “Kršćanstvo je plod judaizma. Za mene, nije se nikada radilo o tome da zaniječem svoj židovski identitet. Upravo obratno”, rekao je u razgovorima “Izbor Boga” objavljenim 1987. Lustiger nikad javno nije govorio o tragediji svoje majke Gisele koju su ubili nacisti. Ipak, na Nacionalni dan sjećanja tijekom kojega se komemorira deportacija i smrt francuskih Židova tijekom Drugog svjetskog rata sudjelujući u čitanju imena 1999. naišao je na ime svoje majke. “Gisele Lustiger”, pročitao je, dodavši “moja mama”, izvijestile su tada sve katoličke vijesti iz svijeta.
Biskup, nadbiskup, kardinal
Rođen je kao Aaron Lustiger 17. rujna 1926. u Parizu od roditelja poljskih imigranata koji su imali trgovinu čarapa. Poslan je u grad Orleans kako bi izbjegao nacističku okupaciju. Tamo je Lustiger, koji je dotad prakticirao židovsku vjeru, prešao na katolicizam 1940. u dobi od 14 godina i uzeo ime Jean-Marie. Lustiger je zaređen 17. travnja 1954. u Parizu nakon što je završio filozofiju i teologiju na Katoličkom institutu Carmes. Imenovan je za biskupa Orleansa 1979., a za pariškog nadbiskupa 1981. Dvije godine kasnije papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom. Obred pokopa Lustigera predviđen je za petak u katedrali Notre Dame u Parizu. (Kliker.info/Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku