hamburger-icon

Kliker.info

Parada u Moskvi: Vojnici NATO-a prvi put na Crvenom trgu

Parada u Moskvi: Vojnici NATO-a prvi put na Crvenom trgu

09 Maja
12:41 2010

Trebalo im je 65 godina! Pa ipak, svijet je dočekao i to da na paradi u povodu Dana pobjede Sovjeta nad nacističkom Njemačkom moskovskim Crvenim trgom prvi put rame uz rame prodefiliraju saveznici iz antifašističke koalicije iz 2. svjetskog rata.Čizma NATO-ovog vojnika nikada ranije nije kročila Crvenim trgom, osim možda u noćnim morama Staljina, Hruščova ili Brežnjeva. No, danas će u povodu Dana pobjede prodefilirati po 70 vojnika iz SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Poljske te iz svih bivših sovjetskih republika s izuzetkom baltičkih zemalja, Uzbekistana i, razumljivo, Gruzije. Ruski državni vrh bio je na sto muka u objašnjavanju javnosti opravdanosti ovakvog okupljanja “antihitlerovske koalicije”. Prema istraživanju nezavisnog Centra Levada, u zemlji u kojoj se NATO još doživljava kao osnovna sigurnosna prijetnja 20 posto stanovnika protiv je pozivanja u goste vojnika NATO-a, a osam posto to čak doživljava kao smrtnu uvredu, prvenstveno komunisti i ekstremni nacionalisti.

Dokazi moći supersile                Pozivu predsjednika Dmitrija Medvedeva od državnika su se odazvali njemačka kancelarka Angela Merkel, kineski predsjednik Hu Jintao, talijanski premijer Silvio Berlusconi, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy te predsjednici i premijeri Poljske, Češke, Slovačke, Hrvatske, Bugarske, Grčke, Slovenije, Izraela, Mongolije, Vijetnama i niza lidera bivših sovjetskih republika.Ovogodišnji Dan pobjede svjetski je zanimljiv po prvom ukazanju NATO-ovih vojnika u Moskvi, kao čin dobre volje dviju supersila nakon intenzivnih sukoba iz posljednjih godina oko geostrateških interesa u istočnoj Europi, na Kavkazu i u srednjoj Aziji. Crveni trg će pažnju plijeniti i time što je riječ o najvećoj paradi od raspada SSSR-a 1991., time državni vrh Ruske Federacije želi pokazati da je posrnula zemlja iz 90-ih opet na tragu ekonomske, vojne i političke moći nekadašnje supersile.Na paradi će sudjelovati ukupno 11.500 vojnika, predvođenih vojnim bubnjarima. Na visini od 300 metara uz kupole Arhangelskog sabora i Patrijaršijskog dvorca kao kulise prozujat će 127 vojnih letjelica ruske vojske, a trgom će se prokotrljati i 160 teških vojnih vozila, što će biti trenutak u kojemu će vojni analitičari diljem svijeta otvoriti četvere oči.Lako za 16 tenkova T-34 i samohodnih topova SU-100 koji su korišteni još u 2. svjetskom ratu i koji će evocirati uspomene na pobjedu nad okupatorom koji je SSSR koštao 27.000.000 žrtava ili 13,5 posto stanovništva u granicama iz 1941. Unatoč impresivnom dojmu, znalcima novost neće predstavljati ni tenkovi T-90, oklopna vozila “tigar”, sustavi “iskander” ni protuavionski lanseri.

Uspon gospodarstva
Zvijezda dana bit će prvi put javno predstavljena posljednja verzija interkontinentalnog balističkog sustava “topol-M”, odnosno SS-X-27, koji je nuklearne bojeve glave sposoban prebaciti na udaljenost veću od 7000 km. Govoreći o vojnoj vrijednosti predstavljanja “topola-M” svjetskoj javnosti, vojni analitičar Igor Tabak objasnio je za Večernji list da Rusija već neko vrijeme obnavlja svoju tehnologiju projektila koja je stagnirala nakon raspada SSSR-a.- O novom sustavu se dosta pričalo, ali nikada ranije nije viđen, pa će to biti jako zanimljivo. Ovaj novi sustav ima projektile i bojeve glave koji mogu manevrirati tijekom leta, što mu jako podiže vrijednost – rekao je Tabak.

– Time se pokazuje da se Rusija vojno vraća na pozicije koje su se u sovjetsko doba smatrale uobičajenima. S druge strane, ovo je rezultat uspona njihova gospodarstva. Razvoj ovakvih oružja skupo stoji, a njih si Rusija početkom 90-ih nije mogla priuštiti. Jedna ovako ozbiljna prezentacija ide u kategoriju obnovljivih letova strateških bombardera. Nakon rata u Gruziji ovo se jako uklapa u tu sliku – komentirao je Tabak događaj koji nosi, iako ne agresivnu, ali određenu vojnopolitičku poruku.O vrijednosti 9. svibnja za ruski nacionalni ponos svjedoči i to što će se parade održati u još 71 gradu u Rusiji, na kojima će sudjelovati 70.000 vojnika ruske vojske i 200.000 veterana. Ruska veleposlanstva u svijetu također će obilježiti praznik, posebno u Europi. 8Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku