hamburger-icon

Kliker.info

Papa u Betlehemu : Palestinci moraju imati svoju državu

Papa u Betlehemu : Palestinci moraju imati svoju državu

13 Maja
20:28 2009

Trećeg dana boravka u Svetoj zemlji papa Benedikt XVI. potpuno se posvetio Palestincima. Služio je misu u Betlehemu na Zapadnoj obali, posjetio jedan izbjeglički logor te se sastao s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom. Sveti se Otac još jednom snažno založio za stvaranje palestinske države.– Sveta Stolica podržava pravo palestinskog naroda na suverenu državu u međunarodno priznatim granicama – rekao je Benedikt XVI. u Betlehemu neposredno prije nego što je služio misu na mjestu Kristova rođenja.

Na misi ga je srdačno dočekalo nekoliko tisuća kršćana i muslimana koji su klicali papi i neovisnoj palestinskoj državi. Papa je pozvao Palestince neka se odreknu nasilja i terorizma. Osvrnuo se na tešku humanitarnu situaciju u Gazi te pozvao na prekid embarga. Dolazeći na Zapadnu obalu, papa je prešao i “sigurnosni zid” koji dijeli Izrael od palestinskih područja. Palestinski predsjednik Mahmud Abbas darovao je papi komad spornog zida nazvavši ga zidom apartheida te optužio Izraelce da “grade zidove koji dijele ljude umjesto mostova koji ih spajaju”.

Dodao je da okupacijske vlasti vrše pritisak na kršćane i muslimane kako bi se iseljavali.Iako se papa trudio da se ne zamjeri Židovima i Palestincima, posjet nije prošao bez problema.Naime, papin glasnogovornik kardinal Lombardi ustvrdio je da papa nikada nije bio član Hitler Jugenda. Međutim, papa je u svojoj knjizi napisao da je bio član Hitlerove mladeži, što je u ono vrijeme bila obveza za sve mlade Nijemce.  (Kliker.info-Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku