hamburger-icon

Kliker.info

Palmer u Beogradu : SAD podržavaju dijalog, Priština da ukine takse

Palmer u Beogradu : SAD podržavaju dijalog, Priština da ukine takse

10 Juna
15:21 2019

Predsjednik SrbIje Aleksandar Vučić i visoki funkcioner State departmenta Matthew Palmer saglasili su se u Beogradu da su takse na uvoz srpske robe prepreka dijalogu Beograda i Prištine.

 Vučić je prenio novinarima da je ukazao svom američkom sagovorniku da su neistinite priče u dijelu zapadne javnosti, kako je Srbija iskoristila to što je Priština uvela takse da “zatvori” dijalog Beograda i Prištine.

“Rekao sam mu da je suština u tome – kako da razgovarate sa nekim ko sprečava protok roba i usluga u 21. veku”, rekao je Vučić.

“Ako niste u situaciji da prebacite keks sa jedne na drugu teritoriju, a o čemu onda drugom da razgovarate, a treba da govorimo o mnogo komplikovanijim i važnijim pitanjima”, zapitao je Vučić.

Istakao je da je sa Palmerom imao veoma otvoren i konkretan dijalog i da su prije svega razgovarali o odnosima Beograda i Prištine, zastoju u dijalogu i razlozima za taj zastoj i kako i na koji način da Srbija i SAD ulože napor da se sačuvaju mir i stabilnost u reigonu.

Vučić podsjeća da su pozicije dvije zemlje različite, pošto su SAD priznale nezavisnost Kosova, ali da su apsolutno saglasne da se samo razgovorima i pregovorima i uz očuvanjem mira i stabilnosti i poštovanjem interesa i Srba i Albanaca može doći do nekog rješenja.

Palmer uvjeren da sastanak u Parizu vodi ka sporazumu

Dodao je da su razgovarali i o tome kako da se uspostavi za Srbe na Kosovu normalan svakodnevni život i drugim temama.

Vučić je poručio da će uraditi sve što može da Srbija izgradi bolje odnose sa SAD, ali da to ne znači da ne smije da govori o tome šta misli o NATO agresiji na Srbiju i odnosima sa SAD u prošlosti.

“Ako Srbija misli da treba da ide u budućnost, a da sa SAD ima loše odnose, nađite drugog predsjednika i drugu vladu”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa Palmerom u Beogradu

Palmer je izrazio uvjerenje da će sastanak u Parizu o Kosovu, 1. jula, biti konstruktivan i da će “povesti Beograd i Prištinu ka sporazumu, koji bi doneo normalizaciju odnosa”.

Na pitanje da li će se SAD aktivnije uključiti u te pregovore, kako bi pomogle da se ubrza proces rješavanja odnosa Beorgada i Prištine, Palmer je istakao da SAD u potpunosti podržavaju ono što njihovi evropski partneri i saveznici rade na olakšavanju dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić nije siguran da će biti sastanka u Parizu

“Ne mogu da vam kažem kakav će biti ishod razgovora u Parizu, ali smo sigurni da je zajednički cilj i zajednička borba da se nađe rješenje, koje donosi sporazum sa ciljem normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Vjerujemo da će sastanak u julu biti konstruktivan i da će povesti obje strane ka sporazumu”, rekao je Palmer.

Predsjednik SrbIje izjavio je da je Srbija spremna za sastanka u Parizu o Kosovu i Metohiji, ali da nije siguran da li će tog sastanka biti.

“Mi smo uvek spremni, željni razgovora, dijaloga i kompromisa, ali postoje stvari koje isključuju svaku mogućnost normalnog odnosa”, rekao je Vučić.

“Ne mislim da iko želi da još jednom čuje kako neko neće da ukida takse. Ali, najvažnije je da svi, zajedno sa nemačkim i francuskim partnerima, učinimo da se sačuvaju mir i stabilnost. Ipak, stvari su uvek mnogo važnije od jednog, dva ili pet sastanaka i suština je uvek ispred forme”, kazao je Vučić.

Vučić je rekao da se nada da će Srbija, i njeni zapadni partneri, umjeti i uspjeti da urade nešto, ako ne sada u Parizu, onda u nekoj bliskoj budućnosti, da dođe do suštinskog nastavka dijaloga”.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku