hamburger-icon

Kliker.info

Palac gore : Ivica Osim prvi predsjednik NS BiH

Palac gore : Ivica Osim prvi predsjednik NS BiH

18 Aprila
03:44 2011

Ivica Osim, proslavljeni bh. stručnjak, bit će prvi predsjednik Nogometnog saveza BiH, kako saznaje "San" uoči današnjeg sastanka u Beču. Iako su čelnici UEFA-e i FIFA-e u početku razmišljali da Osim ima savjetodavnu ulogu, zajednička želja svih sportskih radnika sa kojim su Eva Paske i Marsel Benc kontaktirali proteklih dana potvrdila je i puls javnosti, da je Osim najpogodnija osoba za prvog predsjednika NSBiH. Neosporni autoritet, karizma i uspjesi, čine Osima čovjekom pomirenja među "zaračenim stranama" na nogometnoj sceni u BiH.

Iako se na današanjem sastanku u Beču, u hotelu "HN" neće razgovarati o pozicijama, među članovima bh. delegacije vlada zadovoljstvo što je Osim prihvatio da bude dio tima koji će praviti novi ambijent u našem nogometu. Osimovim angažmanom zadovoljni su i u Fudbalskom savezu RS.- Moje, a vjerujem da je takvo razmišljanje i mojih kolega u RS-u, da je Osim najpogodnija osoba da bude na čelu komiteta, pa i saveza koji će zadovoljiti interese svih strana u BiH – izjavio je za "San" Rodoljub Petković, generalni sekretar FSRS, koji je izrazio zadovoljstvo sastavom Komiteta za normalizaciju.

Stimulacija klubova                  Famozna šestorka, koja je jutros imala zakazan let iz Sarajeva, prvu je zajedničku kafu popila na aerodromu, prije putovanja za Beč. Ivica Osim, Sead Kajtaz, Darko Ljubojević, Dragan Kulina, Elvedin Begić i Ivan Beus, danas će imati prvi radni sastanak sa ekspertima iz FIFA-e i UEFA-e, koji će im dati striktne upute šta raditi do 26. maja, do kada bi se trebao usvojiti Statut, što je preduslov za ukidanje suspenzije. Također, saznajemo da će već u maju biti ukinuta suspenzija za reprezentaciju i bh. klubove, ali će savez ostati pod određenim vidom sankcija, s tim da će istovremeno UEFA i FIFA svaki pomak na stvaranju boljeg ambijenta nagrađivati otvaranjem novih vidika.

Klubovi će posebno biti stimulirani, pa je na njima i najveća odgovornost u narednih nekoliko mjeseci. Gotovo je sigurno da će klubovi, odnosno njihovi predstavnici, činiti novu Skupštinu NSBiH. Dakle, najviše tijelo će biti sastavljeno od predstavnika 15 premijerligaša, a razmišlja(lo) se da i prvoligaši, kako iz Federacije, tako i iz RS-a, imaju svoje zastupnike u skupštini. I Izvršni odbor, koji je do sada brojao 15 članova, činit će predstavnici klubova, ali će nogometna vlada u svom sastavu imati i predstastavnike bivših asova, a bit će zadovoljena i teritorijalna zastupljenost. Za razliku od prethodnog Izvršnog odbora, novi će odlučivati prostom večinom, a isto vrijedi i za novu Skupštinu, kada se bude usvajao Statut, ali i kod donošenja svih drugih odluka. To uveliko olakšava posao i onemogućava bilo kakve opstrukcije. Pritom će se, naravno, voditi računa o vitalnom interesu svih strana. Ipak, želja svih je da se politika protjera iz nogometa i da se radi, odlučuje, rukovodi, samo sportskim motivima.

UEFA traži autoritete                                          Nako što je iz Niona stigao dokument koji nalaže realizaciju mape puta za usvajanje novog Statuta i ukidanje suspenzije, u javnosti se uveliko nagađalo ko će sastaviti novu Skupštinu, kako će se dobiti IONSBiH, kakve su kompetencije Komiteta za normalizaciju, a najviše špekulacija je bilo o budućem statusu bivših čelnika Izvršnog odbora krovnog, te entitetskih saveza.

– Prema mojim saznanjima, pedesetak dužnosnika, onih iz FSRS i federalnog saveza, te svi članovi IO NSBiH eliminiraju se iz bilo kakvih kombinacija za buduću nogometnu vlast. Iz UEFA-e i FIFA-e ne žele ni čuti za njih, jer žele raditi sa novim ljudima. Traže autoritete, a ne kompromitovane ljude! Svi koji su na bilo kakav način sudjelovali u rušenju Statuta i stvaranju negativnog imidža NSBiH neće dobiti novu šansu. Pretpostavljam da na sastanku u Beču nećemo dobiti imena onih koji više ne mogu biti u savezima, ali će se po novim kriterijima izbora znati ko može, a ko ne, biti na ključnim pozicijama – izjavio je za "San" član Komiteta, koji je pristao govoriti, ali iz razumljivih razloga želi ostati anoniman. Nadamo se da čuvena rečenica Muhameda Čengića: "Od ponedjeljka počinje pravna država" neće važiti za naš fudbal, nakon današnjeg sastanka.

Selektor na čekanju                                                    Prije nego što je naš nogomet zapao u krizu, a potom i suspendovan, Denijal Pirić je sačinio prijedlog selektora i stručnih štabova devet državnih selekcija. Iako je postojalo raspoloženje, uz određene korekcije, da se imenuju selektori, Pirićev prijedlog nije dobio zeleno svjetlo jer Izvršni odbor više nije o tome raspravljao. Saznajemo kako će Pirić sada, u znatno boljoj atmosferi, sačiniti nove prijedloge. Na selektorske pozicije, između ostalih, predloženi su Borče Sredojević, Abdulah Ibraković, Toni Karačić, Sakib Malkočević…

Reprezentativci oduševljeni                                      Nakon razočarenja zbog suspenzije, poslije formiranja komiteta naglo je poraslo raspoloženje kod naših reprezentativaca. Svi su uvjereni da će "zmajevi" odškrinuti vrata koja vode ka Poljskoj i Ukrajini.- Nisam upoznao Ivicu Osima, ali njegovo ime je garancija da u budućnosti biti bolje za naš fudbal i reprezentaciju, a sada je najvažnije da se ukine suspenzija. – izjavio je Miralem Pjanić, bh. internacionalac iz Liona.

Od "oficira" do najvažnijeg igrača                           Elvedin Begić je najmanje poznato ime u javnosti među članovima Komiteta za normalizaciju, ali samo za one koji su manje upučeni u zbivanja u i oko saveza. Begić je posljednjih godina radio kao oficir za bezbjednost na utakmicama reprezentacije i kklubova. Kako je svoj posao radio skoro perfektno, a pogotovo zbog odlične saradnje sa navijačima, Begić je redovno dobijao pohvale od čelnika FIFA-e i UEFA-e, pa je od "bezbjednjaka" dogurao do glavnog igrača u komitetu. Već je izvjesno da Osim neće biti operativac, tako da će na Begiću biti najveći teret. On je i dosada na određen način bio uključen u sređivanje stanja, ali je kod bivših čelnika imao marginalnu ulogu. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku