hamburger-icon

Kliker.info

Pad perspektivnog načelnika : Damir Hadžić osumnjičen za ucjenjivanje investitora

Pad perspektivnog načelnika : Damir Hadžić osumnjičen za ucjenjivanje investitora

19 Oktobra
20:02 2009

Federalna uprava policije (FUP) podnijela je krivičnu prijavu protiv Damira Hadžića, načelnika opštine Novi grad i potpredsjednika Socijaldemokratske partije (SDP), i Huseina Hasibovića, direktora građevinske firme "Butmir", zbog ucjenjivanja Nihada Imamovića i drugih biznismena. Hadžić i Hasibović su osumnjičeni da su od grupe investitora tražili više od dva miliona KM kako bi objekat, čija je gradnja započeta u sarajevskom naselju Otoka, bio uvršten u Regulacioni plan.Prema prijavi koja je dostavljena Tužilaštvu BiH, Hadžić je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja i primanje dara, a Hasibović za pomaganje u ovom krivičnom djelu."S ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, od grupe investitora D.H. i H.H. su tražili preko dva milijuna KM na ime dara kako bi se izvršilo usvajanje izmjena i dopuna Regulacionog plana. Postoji osnov sumnje da je D.H., nakon što investitori nisu dali traženi novac, prekoračio granice svog službenog ovlaštenja i utjecao na neusvajanje izmjena Regulacionog plana, čime je, zbog zaustavljanja investicije vrijedne oko 350 milijuna KM, nanio štetu proračunu općine za neutvrđen iznos", naveli su iz Federalne uprave policije.Krivična prijava podnesena je nakon što je Nihad Imamović u aprilu prijavio da se u zamjenu za obezbjeđivanje potrebnih dokumenata za izgradnju stambeno-poslovnog centra u sarajevskom naselju Otoka traži da da mito. Imamović je optužio čelnike SDP-a da su novac tražili preko posrednika Huseina Hasibovića.

"Čim sam dobio signal da će mi biti tražen novac prijavio sam slučaj Federalnoj upravi policije. To je bilo u aprilu. Ne mogu govoriti o detaljima istrage, ali nisam samo ja bio prisutan kada su mi tražili novac", kazao je Nihad Imamović.Imamović tvrdi da je veliki broj investitora kojima je tražen novac za realizaciju poslovnih projekata."Pozivam svoje kolege da se javno oglase o ovim ucjenama javnih službenika", kazao je Imamović na jučerašnjoj konferenciji za novinare.Damir Hadžić nije jučer želio komentarisati krivičnu prijavu. Potvrdio je da je bio na šestosatnom saslušanju u policiji, kao i Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva, koji je također dao izjavu.Hadžić je rekao da je nakon medijskih napisa prijava bila očekivana."Tužilac će ocijeniti da li ima osnova za optužnicu. Sada nemam komentar", kazao je Hadžić nakon podnošenja krivične prijave.Prethodno je u Gradskoj upravi organizovana konferencija za štampu, na kojoj su Hadžić, Behmen i Marin Ivanišević, predsjedavajući Gradskog vijeća, negirali sve Imamovićeve optužbe."Navodi u medijima da se u ovom slučaju radilo o iznudi novca i da je u to uključena SDP puni su izmišljotina i laži, s vrlo jasnim ciljem potpune diskreditacije ljudi. Niti sam ja, a niti je u moje ime iko od bilo kog investitora tražio bilo kakve pare", kazao je Hadžić, istakavši da je objekat na Otoci sporan jer nema građevinsku dozvolu i jer nije usvojena izmjena Regulacionog plana.Čelnici SDP-a su kazali da se vodi medijska hajka na njihovu stranku i da je Nihad Imamović "siva eminencija bošnjačkih stranaka", te ga optužili za bespravnu gradnju."Ogavno sam raspoložen zbog kleveta Nihada Imamovića", kazao je Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva.Nihad Imamović tvrdi da ovo neka nikakve veze s politikom."Takve izjave usmjerene su na skretanje teme s velikog problema koji opterećuje naša društvo, a to je da javni službenici traže novac od poslovnih ljudi", kazao je Imamović.

Snimljeni razgovori     Nakon što je u aprilu prijavljen slučaj policiji, u istragu su se uključili i pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BH.Saznajemo da postoje i snimljeni razgovori u kojima se od privrednika traži novac.  (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku