hamburger-icon

Kliker.info

Ovo je Čovićev “ilegalac ” odgovoran za haos : Ilija Lasić nije imao odluku Vlade HNK da zaustavi migrante!

Ovo je Čovićev “ilegalac ” odgovoran za haos : Ilija Lasić nije imao odluku Vlade HNK da zaustavi migrante!

18 Maja
14:23 2018

Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK-a, kazao je medijima kako policijski komesar Ilija Lasić nije imao nikakvo zakonsko pravo da izda naredbu kojom se derogiraju odluke državnih institucija.

“Kao predsjedavajući Skupštine HNK i u kontaktu s ministrima u Vladi HNK dobio sam informacije da Vlada HNK ovih dana uopće nije razmatrala bilo kakvu odluku o smještaju migranata u Salakovac”, rekao je Špago.

On je istakao da nisu tačne informacije kako Vlada HNK kao organ vlasti ima bilo kakav stav o tom pitanju.Rekao je da ima informaciju da je policijski komesar HNK Ilija Lasić naredio Policijskoj upravi Konjic da zaustavi migrante te ih vrati u Kanton Sarajevo.

“To je presedan. Policijski komesar HNK je prema presudi Suda HNK nezakonito imenovan i on u tom svojstvu daje sebi za pravo da krši odluku Vijeća ministara BiH i derogira odluke državnih organa vlasti”, rekao je Špago.

Inače, policijski komesar Ilija Lasić više od pola godine volontira na ovoj poziciji, budući da mu je nakon pravomoćne sudske presude, kojom je izrečeno da je njegovo imenovanje bilo nezakonito, uskraćena plaća.

Presuda je izrečena još u julu prošle godine, ali do sada nije implementirana.Podsjetimo, Kantonalni sud u Mostaru je donio presudu kojom je potvrđeno da je policijski komesar u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Ilija Lasić nezakonito imenovan.

Ovaj sud je, kao drugostepeni organ, uvažio žalbu bivšeg šefa policije u HNK Amira Begića, koji je kao jedan od kandidata na konkursu za ovu poziciju pokrenuo parnični postupak upravo zbog nezakonite procedure imenovanja policijskog komesara.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku