hamburger-icon

Kliker.info

Otvoreno pismo profesora Lavića : Kvalifikacija za diskvalifikaciju

Otvoreno pismo profesora Lavića : Kvalifikacija za diskvalifikaciju

29 Oktobra
16:55 2016

laviccc4Tragovi jednoumlja i epistemičkog monizma još uvijek su vidljivi svuda oko nas. Posebno, nažalost, u akademskim krugovima gdje se služenje dogmi predstavlja kao ljubav prema istini. Na sve strane znanstvenici služe podupiranju ideologija jednoumlja i metodskog redukcionizma.

Takvi akademski krugovi održavaju koncept kulturnog ekskluzivizma neprimjeren našem vremenu. Tim krugovima pripadaju književnici, političari, medijski poslenici, sveštenički manipulatori, javni čuvari vječnih istina, opaki kritizeri svega i tim redom. U te posvećene krugove još nisu došli vjetrovi velikih dvadesetostoljetnih okreta koji su nepovratno transformirali svjetove znanja o ljudskim zajednicama i prirodnim pojavama.

Takva zatočenost pojedinaca i grupa koje dijele neupotrebljiva znanja na najbolniji način svjedoči postojanje zarobljenog uma koji se iz svoje skučenosti neopravdanom arogancijom obrušava na svaku razliku u mišljenju koja bi ga mogla dezavuirati kao prevaziđenu formu ljudske svijesti ili “postaje duha”.

Nenadano suočen s podvalom žurnalističkog cinizma koji je u kvaziliberalnoj izvedbi na jednoj mojoj rečenici demonstrirao umijeće i lahkoću etiketiranja, niveliran nevjerovatnom palanačkom pozom da se o svemu odreže odoka i apriori svrsta ili razvrsta drugačije mišljenje tamo gdje mu nije mjesto, svjestan da je to mizerija par excellence koja odaje kukavičluk i nesposobnost da se suoči s drugačijim pogledom na pojave u društvenom ambijentu, želim upozoriti na bijedu medijskih manipulaciji te zato pišemo ovo

OTVORENO PISMO

Urednici emisije Sedmica na Federalnoj televiziji

Poštovana urednice Begtašagić,

Povodom Vaše emisije Sedmica na FTV, od 25. 10. 2016. godine, koja je bila posvećena Ivi Andriću, imam moralnu i kulturnu obavezu da Vam se obratim. Naravno, ne pišem Vam da bih Vam docirao ili da bih probudio Vašu savjest, nego da bih Vam ukazao da vrlo dobro razumijem važnost razgovora o djelu bosanskog nobelovca i ono što ste Vi u tom smislu uradili. Nažalost, Vi ste bez imalo građanskog obzira iskoristili moje ime i moju izjavu za Vašu konstrukciju emisije o Ivi Andriću. Na nešto tako nemate nikakvo pravo!

Iskorišten sam na bezobziran način od strane Vas i Vaših gostiju. Vašim sagovornicima sam poslužio kao predložak za prilično degutantne izjave o meni i ljudima koji slobodno promišljaju djelo bosanskog nobelovca. Da sam znao da ću biti iskorišten na ovaj način nikada Vam ne bih dao izjavu ili bih tražio zaštitu svoje izjave na odgovarajući način. Da Vam je stalo do istine i drugačijeg mišljenja o Andrićevom djelu morali ste pozvati i te druge misleće ljude u emisiju da ravnopravno učestvuju u razgovoru.

Ovako je javnost ostala uskraćena za mišljenje “druge strane” i njezine potpune stavove. Vi ste se ponijeli neprofesionalno i krajnje zlonamjerno kada ste iz cjeline moje izjave uzeli samo jednu-dvije rečenice koje ste pokušali dezavuirati s Vašim gostima. Stoga Vas podsjećam da FTV nije Vaša privatna televizija na kojoj Vi i Vaši istomišljenici kontrolirano možete plasirati samo ono što Vi smatrate da je “istina o djelu Ive Andrića” ili bilo o kom drugom. A to u konačnici znači da nikoga ne možete javno ponižavati bez određenih posljedica.

U Vašoj emisiji čuo se dio moje izjave koja je selektiran “isječak” iz šire izjave, a koju ste Vi prema Vašem uređivačkom naumu klasificirali u jeftini “antiandrićevski” govor i nerazumijevanje složenosti djela Ive Andrića te učinaka njegove estetike na povijesne i političke tokove na ovome prostoru. Tako ste mene etiketirali prema svome mjerilu i svrstali na jednu stranu mračnjaka, neoosmanista, orijentalaca i sličnih likova iz antibosanskog arsenala.

Vi ste u emisiju doveli goste koji su slijepo branili neupitnost djela Ive Andrića, kao da se radi o nečemu pred čime se mora šutjeti i bespogovorno slagati. Svi koji drugačije misle o Andrićevom djelu, tako proizlazi iz stavova Vaših gostiju u emisiji, su nacionalisti, neznalice, populisti i tim redom. Zastanimo i razgovarajmo! Svi koji drugačije misle od Vas i Vaših gostiju predstavljeni su kao neki barbarski likovi koji ruše veliku umjetnost jednog nobelovca. Oni su, ustvari, neko ko ne priznaje suverenost umjetnosti i umjetničkog djela!

Želim, ovim pismom, skrenuti pažnju široj javnosti i otvoreno protestirati protiv Vašeg uređivačkog “pothvata” kojim je nekorektno zloupotrebljena moja izjava, koja nije u cijelosti prenesena. Mojom izjavom skraćenom po Vašoj mjeri bio sam “namješten za odstrel” Vašim gostima u emisiji, a nisam bio u mogućnosti da na bilo koji način argumentiram svoje stavove i nesuvisle tvrdnje o meni od strane učesnika emisije. Trebali ste, ako poštujete novinarsku profesiju i mene kao čovjeka koga ste pitali za mišljenje o djelu Ive Andrića, i meni omogućiti ravnopravne uslove za razgovor o nekim elementima njegovog djela.

Po tumačenjima Vaših gostiju etiketiran sam kao “veliki bošnjački nacionalista”, “ostrašćeni čitatelj”, neko ko “obmanjuje” i ne govori u skladu s činjeničnim stanjem. Ovim dajete primjer kako mediji manipuliraju našom javnošću i stvaraju lažne slike o mnogim ljudima u našoj zajednici. S kojim pravom?
Naravno, ne pravdam se ni pred kim niti smatram da je to potrebno kad imate vlastito mišljenje i dostojanstvo.

Potrebno je međutim da se u interesu valjanog informiranja javnosti putem javnog servisa čuje potpuno mišljenje i druge strane koju ste Vi vrlo proizvoljno i netačno postavili kao “antiandrićevsku” priču, što nikako nije tačno, te je relegirali iz mogućeg razgovora. Time ste mi u javnosti nanijeli nenadoknadivu štetu predstavljajući me kao iracionalnog govornika koji ne smije postavljati pitanja o kontekstu nastajanja i učinka djela Ive Andrića.

Trebate znati, poštovana Urednice, da su ta vremena nepovratno prošla i da mi danas shvatamo važnost razgovora o djelu Ive Andrića za bosansku formu u povijesti, te da nas niko više ne može zaustaviti u postavljanju svih bitnih pitanja za Bosnu, Bosance i Bošnjake.

Vrlo je malo ozbiljnih čitanja djela Ive Andrića, a mnogo je više okamenjenih predrasuda i lažnih narativa koji su se vremenom nataložili kao nesumnjive istine. Ta neupitnost Andrićeve slike Bosne i Bošnjaka, koju nam neki interpretatori pokušavaju nametnuti, vrhunski je dokaz ideologizacije njegovog djela i njegove opasne zloupotrebe.

Veliko djelo ne može biti interpretirano samo na jedan valjan način – pa to je vrhunska podvala dogmatičara koji još žive drijemež zarobljenih umova. Niko ne može propisati jednu pravovaljanu interpretaciju književnog djela, niti se samo djelo može reducirati na “pravu interpretaciju”. Takav interpretacijski konstrukt je stvar drugačijeg povijesnog konteksta u kojem je bila nametnuta paradigma tumačenja koju su drugi morali slijepo slijediti. Moguće je, s druge strane, voljeti Krležu i tumačiti njegov odnos prema Bosni, a biti indiferentan prema Andriću. Zar ne?

Da li je to onda nacionalizam, ostrašćenost, orijentalni duh, bošnjački unitarizam i nešto slično? Zar moramo svi imati iste stavove i razumijevanja književnih djela i njihovih posljedica po kulturno–povijesni kontekst? Može li postojati kritička recepcija Andrićevog djela kao dijela bosanske kulture? Smijemo li ukazati na nepreciznost manihejske slike svijeta, crno-bijele logike o nepomirljivosti dva civilizacijska kruga ili “dva svijeta”?

Zašto bi morali pristati da esteticizam (ili larpurlartizam) mora biti jedina moguća pristupna platforma Andriću ako je fakticitet nemilosrdan prema određenim estetikama, odnosno ako ih raskrinkava kao “estetike za genocid”? Pitanjima nigdje kraja…

Mi imamo pred sobom strašan problem – odnos “djela” i “stvarnosti” i odnos “umjetnika” i “ideologije” koju njegovo djelo na neki način preuzima u sebe. Tu smo već dijelom u polju odnosa i razumijevanja metafizičkog realizma i socijalnog konstrukcionizma u svakodnevlju, znanosti i umjetnosti. Tvrdim, dakle, da je djelo Ive Andrića instrumentalizirano za potrebe velikosrpske hegemonijske politike.

Zbog toga, naravno, smatram da Andrićevo djelo treba osloboditi i spasiti od srpske i velikosrpske zloupotrebe u antibosanskim projektima. To je bar postalo samorazumljivo. Andrić je primarno bosanski pisac, a onda svjetski. To što su ga velikosrpski ideolozi iskoristili za svoje projekte predstavlja posebnu povijest beščašća na ovima prostorima. Ta sve njegovo je bosansko, apsolutno bosansko, navodi u otvorenom pismu  predsjednik BZK “Preporod” prof.dr. Senadin Lavić .

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku