hamburger-icon

Kliker.info

Otvoreno pismo podrške : KBSA zahvaljuje senatoru Cardinu i kongresmenu Smithu zbog Rezolucije 746

22 Septembra
04:54 2014

Cardinsmith21Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike uputio je otvoreno pismo podrške  i zahvale senatoru  Cardinu  i kongresmenu Smithu,  koji su prije par dana,   u redovnu parlamentarnu proceduru uputili  novu rezoluciju o Bosni i Hercegovini . Rezolucija   746,   koja je je trenutno na razmatranju, nakon čega će uslijediti rasprava te glasanje u Predstavničkom domu Kongresa,  svesrdno daje podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu, pravnom kontinuitetu i  cjelovitosti BiH unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Također, oštro  osuđuje retoriku podjele i zloupotrebu pravnih zaštita te  negiranje genocida u Srebrenici 1995. godine.Pored toga, u  tekstu Rezolucije, predstojeći  izbori 12. oktobra  se navode kao  prilika glasačima da  izraze  podršku  reformama i euroatlantskim integracijama. Nas kraju teksta kongresne rezolucije o BiH upućuje  se i  poziv Evropskoj uniji i NATO-u da učine jasnim konkretne korake koje BiH treba poduzeti na svom putu ka članstvu.

Zbog ovih činjenica,  u otvorenom pismu KBSA koje je potpisao predsjednik  Hamdija Čustović ,  pozdravljaju se  napori senatora Corbina i kongresmena Smitha  da se BiH i njezinim građanima obezbjedi bolja budućnost.

“Pišemo Vam u ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovne organizacija koja predstavlja Bošnjake u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, od kojih su mnogi preživjeli genocid i  bile žrtve etničkog čišćenja  u vrijeme  agresije na Republika Bosna i Hercegovina 1992-1995.Kao organizacija čija je osnovna misija  očuvanje istine o genocidu i  promocija  mira i pravde  u Bosni  i Hercegovini, želimo vam dati našu punu podršku i yahvaliti Vam se  ua upućivanje  Rezolucija 746 u redovnu proceduru Kongresa  te izraziti  podršku naroda Bosne i Hercegovine koji se pripremaju za izbore 12. oktobra i neophodne  reforme koje će poboljšati izglede zemlje za euroatlantske integracije.

Nažalost,  Bosna i Hercegovina  je i dalje u krizi i to 19 godina nakon Daytonskog sporazuma.Politički prilike se  pogoršavju iz godine u godinu , a aktuelno vođstvo  bosanskih Srba iskorištava  inertnost  međunarodne zajednice da promoviše svoje separatističke i revizionističke poglede blokirajući time sve napore za normalanim upravljanjem BiH,   koja se tako proglašava   “neuspjelom državom “. Vjerujemo da  je  takva politika  opasna te da  Sjedinjene Države i Europska unija moraju djelovati snažnije kako bi se osigurale da  Bosna i Hercegovina zauzme svoje zasluženo mjesto među narodima s uspješnom demokratijom i da njeno multietničko naslijeđe ostane  sačuvano”, ističe se između  ostalog u pismu KBSA.

(Kliker.info)

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku