hamburger-icon

Kliker.info

Otvoreno pismo grupe bh. intelektualaca: “Sarajevo i Bosna i Hercegovina postaju Erdoganov pašaluk”

Otvoreno pismo grupe bh. intelektualaca: “Sarajevo i Bosna i Hercegovina postaju Erdoganov pašaluk”

01 Decembra
06:58 2016

pasaluk7Grupa uglednih građana, bh. intelektualaca, uputila je otvoreno pismo javnosti u kojem upozorava na opasnost pretvaranja Sarajeva i BiH u Erdoganov pašaluk. Povod za njihovo pismo i ovakvu ocjenu je, kako navode, izražavanje protesta što je Gradsko vijeće (GV) Sarajeva oduzelo plaketu grada profesoru matematike Aliju Lafciogluu uz obrazloženje da grad Sarajevo želi zadržati dobre odnose s prijateljskim turskim gradovima.

“‘Krivnja’ profesora Lafcioglua je samo u činjenici da je matematici, i to vrlo uspješno, podučavao studente BiH i drugih zemalja na sarajevskom Internacionalnom univerzitetu. Bila je dovoljna samo sumnja vlasti Turske da je taj univerzitet pod kontrolom kontroverznog propovjednika Fetulaha Gulena, kojeg je zvanična Ankara proglasila terorističkim vođom i inicijatorom neuspjelog državnog udara, pa da se mehanizam obračuna s njim protegne i do BiH”, navode, između ostalog, u pismu.

Dalje zaključuju kako je gradonačelnik Ivo Komšić, koji je danas bio nedostupan, “uskraćivanjem priznanja Lafciogluu pokazao da je BiH pašaluk turskog predsjednika, u kome se njegovi fermani izvršavaju bez pogovora”.

“Borba protiv ektremizma ili terorizma bilo koje vrste ne može i ne smije biti pokriće za nedemokratsko ponašanje bilo kojeg režima. U Turskoj se to upravo događa. Na hiljade utamničenih i proganjanih od strane turskog režima pokazuje odlučnost turskih vlasti da zlouptrijebe državne institucije i organe u brutalnom obračunu sa svima koji smatraju da niko nije ovlašten da im uskraćuje temeljna ljudska prava”, zaključuju, između ostalog, u saopćenju.

Prema dostupnim informacijama, glavni inicijator oduzimanja plakete je dogradonačenik Abdulah Skaka (SDA), koji, međutim, navodi da su vijećnici na inicijativu gradonačelnika izglasali preispitivanje odluke o dodjeli plakete.

“Vijećnici su odlučili da se preispita ta odluka, nakon čega će biti poznato više. Ovo je demokratsko društvo, svako ima pravo da kaže šta misli”, ističe Skaka.

Miro Lazović, zamjenik predsjedavajućeg GV, međutim, navodi kako je Skaka izašao s tezom da postoje indicije da profesor Lafcioglu pripada Gulenu i “njegovoj terorističkoj organizaciji”.

“S tim se ne slažem, ne mogu se odluke u BiH donositi daljinskim upravljačem, bez obzira na to je li on u Ankari, Beogradu ili Zagrebu”, kaže Lazović.

Jedan od potpisnika pisma je i profesor Žarko Papić, koji zaključuje da je ovo “glas protesta protiv besmislene i glupe odluke grada Sarajeva”.

“Dokle god postoje glasovi protesta protiv ovakvih odluka, dotle postoji demokratija, neovisno hoće li se nešto promijeniti. Za nepovjerovati je kakav uticaj na minorna dešavanja u BiH ima Erdoanova partija”, kaže on.

Sličnog je stava i Senad Pećanin, nekadašnji ugledni novinar, danas advokat, koji zaključuje da je ovakva odluka grada “ispod svakog nivoa dostojanstva”. “Gradska uprava i stranke SDA, SBB i SBiH tim činom ružno su ponizili i grad Sarajevo i Sarajlije i državu. Oni čine sve da Sarajevo i BiH pretvore u Erdoanovu provinciju”, zaključuje Pećanin,a navode Nezavisne novine.

Kako navodi portal Klix  popisnici  peticije su ; Sinan Alić, novinar, Ilko Barbarić, novinar, dr. Edina Bećirović, prof. Univerziteta u Sarajevu, dr. Zlatan Begić, prof. Univerziteta u Tuzli, dr. Nerzuk Ćurak, prof. Univerziteta u Sarajevu, Nenad Dizdarević, režiser, Marko Divković, novinar, Ferida Duraković, književnica, dr. Kadrija Hodžić, prof. Univerziteta u Tuzli, dr. Nedžad Ibrahimović, prof. Univerziteta u Tuzli, Boro Kontić, novinar, Milkica Milojević, novinarka, dr. Zlatiborka Popov-Momčinović, prof. Univerziteta Istočno Sarajevo, Dino Mustafić, redatelj, dr. Žarko Papić, ekonomista, Senad Pećanin, advokat, Borka Rudić, novinarka i Danis Tanović, režiser.

(Kliker.info)

 

Podijeli

4 0 komentara

 1. Lynda
  Lynda 14 Decembra, 13:21

  This does look prniosmig. I'll keep coming back for more.

  Odgovori
 2. Becky
  Becky 15 Decembra, 09:58

  I don't even know what to say, this made things so much earsie!

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku