hamburger-icon

Kliker.info

Otvorena prva bošnjačka džamija u Kentakiju

Otvorena prva bošnjačka džamija u Kentakiju

03 Septembra
04:19 2006

– Odavno na jednom mjestu nisam vidio više nasih ljudi  u svečanim odijelima kao što je danas u Louisvillu – rece mi sav ozaren Mirso iz Bosanskog Novog , u vrijeme dok su sa okolnih parkinga počeli da pristižu Bosanci i Hercegovci  iz svih dijelova Amrike pozvani na svečano otvaranje prve nase džamije u Kentuckiju. Najveći  broj uzvanika, njih blizu hiljadu, stigao je naravno iz samog Luisvilla gdje trenutno egzistira  poprilično velika bosanska komuna od blizu 5000 građana.
Njihovom zaslugom, odnosno donacijama i radnim doprinosom izgrađena je danas
otvorena džamija. Svi do jednoga će priznati da je najveći doprinos dao predsjednik Upravnog odbora " Bosansko-Američkog Islamskog Centra" Šemsudin Haseljić koji je
prije dvije godine inicirao kupovinu zapuštenog imanja i trošne kuće koja je kostala oko 200.000 američkih dolara.
Od tada rekras
na džamija koju krasi i mala ali prekrasna munara, dijelo majstora Džeme iz Sarajeva koji ni sam nije vjerovao da će  ispasti ovako lijepo.
Uređeno je i do juče zapušteno imanje na kome je nedavno asfaltirano veliko parkiraliste te igrališta za dijecu i omladinu, što je samo prvi korak na putu prema modernom centru u kome će i stari i mladi pronaći svoj kutak. Jedan od takvih će bez svake sumnje biti i moderno opremljena biblioteka.
Pored toga u planu je i gradnja velike dvorane za klanjanje bajram namaza  te
druge društvene sadržaje. 
– Nikada nemojte zaboraviti ko ste i odakle ste došli – više puta je naglasio Senad efendija Agić, glavni imam u Sjevernoj Americi, kome je danas asistiralo sedamnaest  bosanskohercegovačkih imama iz raznih dijelova Amerike. Njihov današnji  domaćin Azem ef. Efendira iz Visokog. U Louisvillu je već šest godina i ovamo je stigao nakon zahtjeva naših ljudi iz Kentakija upućenog Islamskoj zajednici u Sarajevu.
Sretan i zadovoljan, danas kaže da je ovo uspjeh ne samo džemata već i cijele bosanskohercegovačke zajednice.

 
Halil Šetka (Kliker. info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku