hamburger-icon

Kliker.info

Otvaranje novog poglavlja : Građani BiH u Kanadi posjetili novu zgradu amasade i novu ambasadoricu naše zemlje

Otvaranje novog poglavlja : Građani BiH u Kanadi posjetili novu zgradu amasade i novu ambasadoricu naše zemlje

27 Septembra
04:59 2014

koviljka2Delegacija Instituta za istraživanje genocida i Kanada i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike u sastavu prof. Emir Ramić direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada i Mirsad Smajić član Upravnog odbora Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike počašćena prisustvom prof. dr. Zijada Delića, jednog od najuglednijih muslimanskih mislilaca u Kanadi, prof. dr. Ibrahimom Kajanom, predsjednikom Skupštine Udruženja pisaca Bosne i Hercegovine, jednim od najistaknutijih bošnjačkih književnika i domaćinima Hipkom i Mahmutom Adulović je posjetila Ambasadu Bosne i Hercegovine u Ottawi. Ispred Ambasade prijemu su prisustvovali nova ambasadorica Koviljka Špirić, Fuad Đidić, savjetniki Haris Hadžibegović, konzularni radnik.

Radilo se o prvoj zvaničnoj delegaciji građana Bosne i Hercegovine koja je posjetila novu zgradu ambasade i novu ambasadoricu.

Na početku prof. Emir Ramić direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada je upoznao ambasadoricu i njene saradnike o radu bošnjačkih organizacija u Kanadi i planovima za budući rad. Posebno je naglasio nezadovoljstvo bošnjačkih organizacija sa odnosom nekih od prethodnih diplomatskih predstavnika Bosne i Hercegovine u Kanadi prema bošnjačkim organizacijama. Na kraju je naglasio neophodnost zajedničkog djelovanja ambasade i nevladinih organizacija građana Bosne i Hercegovine u Kanadi u zajedničkoj misiji prezentacije najboljih vrijednosti naše domovine u Kanadi.

Ambasadorica Koviljka Špirić je na samom početku naglasila da je ambasada mjesto za sve građane Bosne i Hercegovine i njihove organizacije. Posebno je govorila o potrebi renoviranja zgrade ambasade koje je u dosta lošem stanju. Upoznala je delegaciju bošnjačke zajednice o najbitnijim planovima rada ambasade. Pored renoviranja zgrade istakla je značaj ekonomske diplomatije.

Prof. dr. Zijad Delić je govorio o potrebi uključivanja uspješnih kanadskih Bošnjaka u proces lobiranja za bolju Bosnu i Hercegovinu, proces koji se mora zajedno raditi sa ambasadom.

Veoma nadahnuti govor je imao uvaženi gost kanadske bošnjačke zajednice prof. dr. Ibrahim Kajan. U svom govoru on je naglasio značaj kulturne diplomatije, odnosno potrebu predstavljnja najboljih kulturnih vrijednosti Bosne i Hercegovine u Kanadi. Proces otvaranja kulturne diplomatije mora ići preko ambasade uz pomoć svih nevladinih organizacija građana Bosne i Hercegovine u Kanadi. Ambasada treba više raditi na dovođenju kuturnih radnika iz Bosne i Hercegovine u Kanadu, organizovanju književnih, likovnih i drugih manifestacija bosanskohercegovačkih kulturnih stvaralaca u Kanadi. Na kraju je predložio osnivanje kulturnog centra ambasade i nevladinih organizacija građana Bosne i Hercegovine u Kanadi za realizaciju navedenih zadataka. Kajan je uručio svoju najnoviju knjigu Grad veilike svjetlosti ambasadorici Špirić.

Domaćin Mahmut Adulović je ponudio pomoć ambasadi oko renoviranja zgrade.

Zajednički je zaključeno da samo saradnjom ambasade i bošnjačkih organizacija u Kanadi je moguće bolje lobiranje za interese države Bosne i Hercegovine u Kanadi, bolje predstavljanje najboljih bosanskohercegovačkih vrijednosti u Kanadi i bolju zaštitu interesa bosanskohercegovačkih građana u Kanadi.

Ovom posjetom i veoma korektim odnosom nove ambasadorice otvoreno je novo poglavlje zajedničkog rada bošnjačkih organizacija u Kanadi sa ambasadom. Veoma pozitivan odnos nove ambasadorice prema značaju zajedničkog rada ambasade i nevladinih organizacija bosanskohercegovačkih građana u Kanadi ulijeva nadu u bolju budućnost lobiranja za bosanskohercegovačke interese u Kanadi i bolju budućnost u prezentovanju najboljih ekonomskih, kulturnih i svih drugih bosanskohercegovačkih vrijednosti u kanadskom društvu. (Kliker.info-IGC)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku