hamburger-icon

Kliker.info

Otkriće stoljeća ili nova ubleha : Naučnici potvrdili postojanje “božije čestice”(VIDEO)

Otkriće stoljeća ili nova ubleha : Naučnici potvrdili postojanje “božije čestice”(VIDEO)

04 Jula
13:41 2012

 Europski centar za nuklearna istraživanja  CERN , objavio je danas da su otkrili novu subatomsku česticu koja bi mogla biti Higgsov bonzon, popularna Božja čestica, prenosi Reuters. – Mogu potvrditi da je otkrivena čestica u skladu s teorijom Higgsova bonzona, kazao je John Womersley, izvršni direktor britanskog Science & Tehnology Facilities Councila.Glasnogovornik jedne od ekipa koje već godinama pokušavaju eksperimentalno dokazati Higgsov bonzon rekao je kako je ovo "preliminarni rezultat, ali da je vrlo jak i čvrst".

Veliko uzbuđenje vladalo je u Ženevi uoči početka današnjem "povijesnog" seminara na kojem pet vodećih fizičara, uključujući i profesora Petera Higgsa po kojem je čestica nazvana, a koji zajednički djeluju u sklopu suradnje CMS i ATLS, objavljuje najnovije rezultate u potrage duge 48 godina, koliko je prošlo otkako je potvrđeno postojanje Higgsovog bozona.Teorija o tzv. Božjoj čestici, odnosno hipotetskoj elementarnoj čestici kojom se objašnjava masa drugih čestica, postavljena je 1964. godine. Fizičari ovu česticu smatraju ključem za razumijevanje svemira jer bez mase, subatomske čestice ne bi se mogle spojiti u atome koji tvore sve u svemiru, već bi samo letjele naokolo pri brzini svjetlosti.Teoriju je postavio škotski fizičar Peter Ware Higgs, ali do danas nije eksperimentalno dokazano njeno postojanje.(Kliker.info-Novi list)

Što je zapravo Higgsov bozon ili tzv. božja čestica?

Ne samo što nijedan znanstvenik laicima još uvijek nije uspio pojednostavljeno objasniti što je zapravo Higgsov bozon, već danas objavljuju kako su "vjerojatno" pronašli isti. Vijest je doslovno pomela sve druge vijesti iz fokusa, unatoč činjenici da se radi o temi koja je izuzetno stručna i zaista teška za shvaćanje svima koji aktivno ne prate najnovija dostignuća na polju fizike. No, u "lov" na spomenuti bozon utrošene su milijarde dolara i sukladno tome nije čudno da mnogi nastoje objasniti da li je sav taj novac zaista bio potreban.Današnja konferencija će bez sumnje razočarati mnoge. Da li se itko više sjeća NASA konferencije krajem 2010 kada je cijeli svijet s nestrpljenjem očekivao "navodne" senzacionalne vijesti vezane uz otkriće vanzemaljskog života? Ta konferencija je stvorila toliko uzbuđenja da su pucali internetski serveri diljem svijeta.

U konačnici, već 10 minuta nakon početka konferencije, milijuni su se začuđeno pogledavali pitajući se "kada će pokazati aliena?"Potraga za Higgsovim bozonom vjerojatno će ostaviti isti dojam, pogotovo zbog činjenice da mediji uporno inzistiraju na imenu "božja čestica" i samim time potpaljuju bujnu maštu masama. A i LHC tuneli izgledaju kao svemirski brod, što svakako pomaže u održavanju euforije.Ipak, pokušajmo bar u osnovnim crtama pojasniti što je zapravo Higgsov bozon. Kao prvo, definirajmo što je "bozon".Ako pogledamo unos u hrvatskoj inačici wikipedije pronaći ćemo ovaj opis: "Bozoni su čestice cjelobrojnog spina, zbog čega njihovo ponašanje u skupini opisuje Bose-Einsteinova statistika."Jasnije? Naravno da ne.

Pokušajmo rasčlaniti to u detalje. Naime, u fizici elementarnih čestica "bozon" je jedna od dvaju klasa pod-atomskih čestica. Što to znači? Bez da ulazimo u popis pojedinih čestica, recimo samo kako su pod-atomske čestice one čestice koje su manje od atoma. Uz bozone imamo i femione. Riječ "bozon" dolazi od izvedenice prezimena indijskog znanstvenika Satyendra Nath Bosea.Jedna od tih elementarnih čestica je i tzv. Higgsov bozon. Zašto Higgsov? Prema britanskom znanstveniku Peter Higgsu. Gospodin Higgs je teoretičar fizike sa sveučilišta University of Edinburgh, ima 83 godine i otišao je u mirovinu 1996.
Spomenimo u nekoliko crtica i ponešto o samom Higgsu. 2004. je dobio nagradu izraelske Wolf Fundacije za fiziku, ali nije želio otputovati u Jeruzalem po nagradu jer se protivi izraelskom postupanju prema Palestincima. Eto, sada znamo kako je otac teorije o najpopularnijem svjetskom bozonu ujedno i pravično politički osviještena osoba.

Ono što je i važnije od samog bozona je tzv. "Higgsovo polje". A što je Higgsovo polje? Hipotetičko sveprisutno kvantno polje koje – ukoliko zaista postoji – je odgovorno za davanje mase pojedinim česticama. Naravno, radi se primarno o hipotezi – teoriji koja tek treba biti dokazana. Ono što hipoteza zapravo govori je slijedeće – sve fundamentalne čestice, kao npr. elektroni, dobivaju svoju masu upravo kretanjem kroz to Higgsovo polje. Kada govorimo o konkretnom polju govorimo o prostoru od kojega je , prema hipotezi, sačinjen cijeli naš svemir. Tu dolazimo do konkretne važnosti Higgsovog bozona. Naime, u anti-znanstveno pojednostavljenom terminu – nakon što fundamentalna čestica prođe kroz polje, i pritom dobiva svoju osnovnu masu, iza nje ostaje trag – taj trag je upravo Higgsov bozon.Nadalje, prema teoriji, trag ostaje u izuzetno kratkom vremenu i do njega je nemoguće doći bez sofisticirane opreme.

Tu na scenu dolazi tzv. "Veliki hadronski sudarač" (LHC). LHC se nalazi u tunelu dugačkom 27 km koji se nalazi 175 metara ispod francusko-švicarske granice u blizini Ženeve. Hadron? Hadroni su subatomske čestice na koje djeluje rezidualna jaka nuklearna sila.Privedimo polako kraju ovaj pokušaj opisivanja aktualnog procesa. Milijarde dolara koje su uložene u ovu operaciju trebale bi pronaći ili "primijetiti" postojanje opisanog Higgsovog bozona. Što bi to značilo? Prije svega bi značilo da je teorija gospodina Higgsa točna i da čestice zaista dobivaju masu kroz proces kretanja u spomenutom teoretskom polju. Što bi to zaista značilo? Bio bi to velik napredak za znanost u procesu istraživanja subatomskih elemenata, možda čak i promjena paradigme – tj. promjena načina gledanja na pojedine stvari u okviru znanosti.

Postoje li loše strane? Možda ni dužnosnici u američkom industrijsko-vojnom kompleksu ne bi znali puno bolje objasniti što je zapravo Higgsov bozon, ali ne bi nas iznenadilo da znanstvena revolucija – kao i bezbroj puta do sada – završi u svrsi stvaranja novog oružja. Priznali mi to ili ne, znanstvenici su posebna sorta, velik broj njih jako malo mari za to da li će njihov progres biti u svrhu pozitivne ili negativne konzekvence po čovječanstvo. Progres ispred implikacija. Naravno, ne svi, nemojmo zaboraviti Alberta Einsteina čiji je jedan od najvećih strahova bio da bi se napredak na polju proučavanja atoma mogao iskoristi za stvaranje oružja. Nažalost, znamo kako je to završilo.Sve u svemu nakon današnje konferencije i niza "izvanrednih vijesti", o Higgsovom bozonu vjerojatno nećemo čuti neko duže vrijeme, kao ni o vanzemaljcima koje nam je NASA navodno trebala prezentirati prije dvije godine.

(Kliker.info-Advance)

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku