hamburger-icon

Kliker.info

Osmo svjetsko čudo : Sahara izvor pitke vode

Osmo svjetsko čudo : Sahara izvor pitke vode

21 Marta
05:12 2009

Pukovniku Moamaru Gadafiju na međunarodnim skupovima rijetko prirede  ovacije. Prošle srijede nije ga ni bilo u kongresnoj dvorani u Istanbulu na zasjedanju Svjetskoga foruma o vodi. Za svoje izlaganje Fawzi al-Sharief Saeid dobio je taj pljesak namijenjen Gadafiju jer je prvi put objavio točne podatke o grandioznom projektu četiriju saharskih zemalja na čelu s Libijom koje grade Golemu umjetnu rijeku.
Tajni projekt                                         To je službeno ime najvećeg projekta opskrbe pitkom vodom u povijesti koji bi najbezvodniju potkontinentalnu regiju svijeta trebao opskrbiti fosilnom pitkom vodom čije su goleme zalihe sedamdesetih godina otkrivene u dubini zemlje u potrazi za naftom.Nedostatak točnih informacija dosad je u zapadnoj javnosti odjekivao tako da su se s karikaturalnim prikazima smjenjivale kataklizmička nagađanja o utjecaju toga projekta na promjenu svjetske klime.

Dvije trećine zamisli već je ostvareno, a preostaje lakši dio, jer kroz 4000 kilometara betonskih cijevi promjera četiri metra iz podzemnih izvora i nadzemnih spremnika prema obalnim gradovima Tripoliju, Bengaziju i Sirtu, s ukupno 5,7 milijuna stanovnika, ta voda već teče.– Iz 1300 izvora, od kojih je većina na dubinama većima od 500 metara, teče 6,5 milijuna kubika vode na dan. Kad sustav dovršimo, njegova će cijena, u koju je uračunato iskorištavanje izvora sljedećih 50 godina, iznositi 33,69 milijardi dolara. To je od devet do jedanaest puta jeftinije od desalinizacije, a istraživanja su pokazala da će nam zalihe s današnjom potrošnjom potrajati 4860 godina ako se iz ovih izvora budu opskrbljivale i zemlje suradnice, Egipat, Sudan i Čad – objasnio je direktor projekta Fawzi al-Sharief Saeid.

Već je u Guinnessu                   Libijski je vođa taj projekt lecima na skupu reklamirao kao “osmo svjetsko čudo”. Ekstravagancija na koju mnogi nenavikli nisu bili spremni, izazvala je poneku namrštenu reakciju stručnjaka. Na otvorenoj sceni projekt je pohvalio Andras Szollosi-Nagy, UNESCO-ov visoki dužnosnik za pitanja vode.Netko iz Libije sigurno je već lani došapnuo uredništvu Guinnessovih rekorda u Dublinu, jer je Golema umjetna rijeka ove godine u knjizi označena kao najveći svjetski pothvat natapanja. 

Od velikog sotone do partnera     Kao pukovnik, Gadafi je na čelo Libije došao vojnim udarom protiv kralja Idrisa 1. rujna 1969. godine. Vrlo brzo uključio se u Pokret nesvrstanih. a vrlo dugo bio je trn u oku Zapada. Tamo se izruguju njegovim idejama islamskog arapskog socijalizma. Zbog pružanja utočišta zavjerenicima koji su postavili bombu i srušili boeing 747 iznad Lockerbieja u Škotskoj 21. prosinca 1988., skrivanja međunarodnog terorista Carlosa “Šakala” i, navodno, nestalog vođe libanonskih šijita Musie al-Sadre, proglašavan je neprijateljem. Od 2004. i posjeta britanskog premijera Blaira državnici se utrkuju da ondje zaključuju poslove. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku