hamburger-icon

Kliker.info

Okončana izgradnja Stupske petlje u Sarajevu

Okončana izgradnja Stupske petlje u Sarajevu

15 Maja
15:25 2015

petlja11Izgradnja Stupske petlje započeta je još 1970-ih, a prije dvije godine započeta je druga faza izgradnje. Konačno, ovih dana privodi se kraju izgradnja rampe iz pravca Rajlovca prema Mostaru, čime je, skoro četiri decenije poslije, okončana izgradnja Stupske petlje.

Prije početka radova Stupska petlja je imala dvije ceste s dvije saobraćajne trake, i preko nje se odvijala većina tranzitnog saobraćaja prema jugu Bosne i Hercegovine. Okončanim radovima izgrađen je još jedan vijadukt, po dvije saobraćajne trake iz pravca Briješće – Trnovo, te dvije trake za pravac od Sarajevskog aerodroma prema Briješću. Uz dvije postojeće rampe izgrađene su i dvije nove: iz pravca Sarajevskog aerodroma prema gradu i iz pravca Rajlovca prema Ilidži.

Takođe, izgrađeni su i pothodnici za pješake što je dodatno ubrzalo saobraćaj iz pravca grada prema Ilidži, ali i povećalo sigurnost svih učesnika u saobraćaju, posebno pješaka.

Dužina cijele trase iznosi 3.860 metara, a vrijednost radova na izgradnji procijenjena je na 30 miliona KM. Sredstva su osigurana kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Najveći problem prilikom priprema za radove na Stupskoj petlji bilo je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. S obzirom na to da se petlja nalazi u užoj gradskoj zoni, te zbog neadekvatnog zakona o eksproprijaciji, troškovi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa iznosili su oko 9 miliona KM, dok su svi građevinski radovi koštali oko 22 miliona KM.

Ukupna površina eksproprijacije iznosi 87.000 metara kvadratnih. Zbog radova na Stupskoj petlji je u toku procesa eksproprijacije preseljeno sedam domaćinstava i desetak manjih poslovnih objekata.

Najveći problem predstavljala je izgradnja rampe koja iz pravca Rajlovca prema Ilidži. Radovi su kasnili zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, a prilikom izgradnje morao je biti uklonjen i salon namještaja. Prije završetka izgradnje rampe prema Mostaru, saobraćaj je privremeno usmjeravan kroz ulicu Hifzi Bjelevca.

Za Klix.ba je potvrđeno da je sada saobraćaj normalizovan.Dovršetkom rampe ove rampe okončana je izgradnja Stupske petlje, jednog od najvećih objekata ovog tipa u BiH.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku