hamburger-icon

Kliker.info

OHR : Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su neozbiljni

OHR : Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su neozbiljni

14 Maja
20:24 2009
OHR je ocijenio da "nisu ozbiljni" danas usvojeni zaključci Narodne skupštine Republike Srpske (RS) u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH."Kao što smo i rekli mnogo puta do sada, radi se o zabludi. Ako je neka nadležnost oduvijek pripadala državi, kako se onda može vratiti!? Imajući to u vidu, zaključci Narodne skupštine RS nisu ozbiljni", navodi se u saopštenju OHR-a. OHR napominje da Narodna skupština RS mora raditi unutar Ustava BiH i "uzdržati se od podrivanja nadležnosti" koje pripadaju drþavi. Iz OHR-a istièu da većina nadležnosti o kojima se razgovaralo pripadaju, prije svega, drþavi po Dejtonskom mirovnom sporazumu. "Radi se o tome da su entiteti odbijali da ih vrate drþavi nakon što je Dejtonski mirovni sporazum potpisan", smatraju u OHR-u.
Kao primjer OHR navodi da "spisak od 68 navodno oduzetih nadležnosti" sadrþi nekoliko nadležnosti koji se tiču ulaska i boravka stranaca, njihovog protjerivanja i azila s jedne strane, te statusa  izbjeglica sa druge. "Ustav BiH jasno stavlja odgovornost za imigraciju i azil na drþavni nivo. Nadalje, veãe je bilo nekoliko slučajeva pred Ustavnim sudom BiH vezano za ovu materiju, uključujući Sud BiH, statistiku, nabavke, Visoki sudski i tužilački savjet, graniènu sluþbu i tako dalje. Ustavni sud je već presudio da su ovo stvari koje su u nadleþnosti države", poručuju iz OHR-a.
Narodna skupština RS usvojila je danas set zaključaka u vezi s Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja sa RS na institucije BiH, kojim se tvrdi da prenos nadlečnosti bez prethodnog dogovora entiteta nije ustavan. U usvojenom setu od 16 zaključaka nalazi se i zakljuèak premijera RS Milorada Dodika kojim Narodna skupština RS traži da se za do sada neustavno prenesene nadležnosti pokrenu postupci izmjene i dopune ranije donesenih zakona, te pravni sporovi pred domaćim i stranim pravosudnim institucijama. (Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku