hamburger-icon

Kliker.info

OHR o Deklaraciji SDA: “Svaka izmjena unutarnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim u Ustavu”

OHR o Deklaraciji SDA: “Svaka izmjena unutarnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim u Ustavu”

16 Septembra
18:15 2019

Iz Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH komentirali su Deklaraciju o Republici BiH koju je usvojila SDA.

Na pitanje portala Dnevnik.ba ,  iz OHR-a su istaknuli kako “svaka izmjena unutarnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu s procedurama predviđenim u Ustavu, što zahtijeva široku podršku unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode”.

“Upravni odbor Vijeća za provedbu mira konstantno potvrđuje svoje neupitno opredjeljenje teritorijalnom integritetu BiH i njenoj temeljnoj strukturi kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, kako je determinirano i Ustavom”, poručeno je iz OHR-a u izjavi za Dnevnik.ba.

Prema njihovim riječima, BiH nije državna zajednica, a dva entiteta pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH.

“Svaka izmjena unutarnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim u Ustavu, što zahtijeva široku podršku unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode”, naveli su.

SDA je na 7. Kongresu stranke izabrala novo/staro rukovodstvo i usvojila Programsku deklaraciju i Rezoluciju o ustavnim reformama i izbornom zakonodavstvu prema kojima traže povratak na Republiku BiH s većinskim, građanskim modelom države, njegovanjem bh. identitetacija, afirmaciju bosanskog jezika.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku