hamburger-icon

Kliker.info

OHR i Ambasada SAD o Dodikovim izjavama : Ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova

OHR i Ambasada SAD o Dodikovim izjavama : Ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova

03 Augusta
16:42 2018

Ukoliko dođe do uključivanja Kosova u Ujedinjene nacije i druge međunarodne institucije, taj isti put zatražit će i Banjaluka, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za Novosti.

“Skupština Republike Srpske donijela je rezluciju u kojoj se navodi da ćemo, u slučaju uspostavljanja novog međunarodnog principa i prakse u priznavanju prava na samoopredjeljenje, insistirati na utvrđivanju našeg državnog statusa. Taj dokument je i dalje na snazi i od toga nećemo odustati”, rekao je Dodik za Novosti.

Na ovakve Dodikove izjave  TV N1 je zatražila  komentar OHR-a i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

“Stav Vlade SAD-a po ovom pitanju je jasan. Kao što smo do sada više puta ponovili, ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova. BiH je bila suverena i međunarodno priznata država i prije Dejtonskog sporazuma. Sjedinjene Američke Države i ostale članice međunarodne zajednice su u potpunosti posvećene suverenitetu Bosne i Hercegovine. Republika Srpska i Federacija BiH su osnovni elementi unutarnje političke organizacije Bosne i Hercegovine”, naveli su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

“Kao što je dobro poznato, Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine ne daju pravo bilo kojem od dva entiteta da se otcijepi od BiH. Postojanje ova dva entiteta je u potpunosti ovisno o postojanju BiH”, poručili su za  TV N1

Sličnu poruku poslali su iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

“Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država čiji suverenitet i teritorijalni integritet garantuju Opći okvirni sporazum za mir u BiH, Ustav BiH i međunarodno pravo. Prema Mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo temeljem Ustava BiH”, stoji u odgovoru za N1.

Dodik je poručio i “da stranci uporno primjenjuju duple aršine i upozorava da ne mogu argumentaciju, koju koriste za Kosovo, da isključe u BiH”.

“U tom pogledu, rješenje odnosa između Beograda i Prištine na trajnoj osnovi moralo bi da podrazumijeva i rješenje pitanja statusa Republike Srpske”, kazao je Dodik.

(Kliker.info-TV N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku