hamburger-icon

Kliker.info

Odraz u vodi : Poplave pomrsile račune političarima u Bosni i Hercegovini !

Odraz u vodi : Poplave pomrsile račune političarima u Bosni i Hercegovini !

27 Maja
07:18 2014

Poplave u SrbijiNa sve su, pet mjeseci prije općih izbora, ovdašnji političari računali osim na nezapamćene poplave, a baš one su im pokvarile račune – prirodna katastrofa oduzela im je kontrolu nad “svojim narodom”.U najkraćem, vode su poplavile BiH, a BiH je preplavila ljudska dobrota i političarima pokazala da su kiše, vode i klizišta svima i za sve iste.Kako stoje stvari, ni u mulju koje su donijele poplave, a u mulju se oni, uz časne izuzetke, najbolje snalaze, više ne mogu loviti. Zaključak: prirodna katastrofa vratila je Bosnu i Hercegovinu u Bosnu i Hercegovinu – Bosanski Šamac najviše je zahvalan Gračanici što mu je prva pritekla u pomoć, Doboj Tešnju, Maglaj zahvaljuje Hercegovini…

Povodanj je izbrisao granice između ljudi i srušio tarabe između naroda koje su podigli zaštitnici ovog ili onog naroda, dokazuje se, lažni. Povodanj je skinuo i “mrene” i potvrdio da ovdje ne postoji suživot nego zajednički život.Politički lideri, preciznije samoprozvani lideri cijelih naroda, matirani solidarnošću građana, sada pokušavaju spasiti što se spasiti može, naravno ne bi li osigurali korist za sebe. Vijeće ministara nije jedinstveno stalo iza države, čak nije moglo ni zauzeti državni stav o katastrofi koja je zadesila BiH i čije će se posljedice osjećati bar desetljeće.

Navodno, ministri Nikola Špirić i Boris Tučić nisu imali vremena pročitati sve informacije o poplavama i klizištima pa su konačne odluke Vijeća ministara odgođene i čak nije proglašeno ni izvanredno stanje u BiH. Vlada Republike Srpske je za svoj teritorij, a Vlada Federacije za svoj, proglasila izvanredno stanje, proglasili su svatko za svoje područje i Dan žalosti, a državne vlasti to nisu uradile. Entitetske vlasti idu i prema Europi i svijetu svaka za sebe.Time padaju u vodu svi pokušaji ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, a moraju mu se priznati, da ujedini državu i prirodne nepogode koje su izazvale štete teške milijarde maraka prikaže svijetu kao štete po cijelu Bosnu i Hercegovinu. I dalje, da pokaže svijetu da BiH ima samo jednu adresu.

Sućuti i “izrasline”

Istovremeno, Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS-a, tvrdi da se državne vlasti ponašaju kao da su poplave zadesile Mongoliju, a uz to vlasti RS-a lažno optužuju Oružane snage BiH da nisu istom mjerom svima pomogle.Prava istina je da vlasti tog entiteta uopće nisu htjele komunicirati s Oružanim snagama BiH i državnim ministrom obrane. Čak nisu htjele uspostaviti ni kontakt s državnim Operacijskim komunikacijskim centrom 112 nego su tek sedmi nakon što je počela katastrofa tamo poslale svog predstavnika. Sve to ima crno na bijelo.

Emil Vlajki, a uopće nije bitno tko je i kakav je on, s pozicije visoke institucije potpredsjednika Republike Srpske prije dva dana priopćava da su poplave pokazale da je BiH neodrživa država.Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je službeno sućut samo obiteljima nastradalih u poplavama Republici Srpskoj i Srbiji, a onda se oglasio i Rajko Vasić, jedan od glavnih u timu Milorada Dodika koji u Rusiji ne spominje BiH nego traži pomoć samo za RS.

Vasić saopštava da “poplave na idu na ljude već na izrasline”. Dragan Čović, šef HDZ-a, također je u ovoj elementarnoj nepogodi što je pogodila BiH pokazao svoje pravo lice .Poplavama i klizištima razvaljeni Doboj, Maglaj, Bosanski Šamac, Tuzla, Zenica, Orašje, Domaljevac, Bijeljina, Odžak i sva druga mjesta neće doći sebi, neće se oporaviti još dugo. I prije nego što koliko-toliko dođu sebi, održat će se opći izbori u BiH.Ako je u zlu što su ga donijeli kiše i klizišta nešto dobro, onda je to što su ujedinili BiH, a aktualnoj političkoj eliti, opet uz časne izuzetke, pokazali gdje joj je pravo mjesto.

M. Osmović (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku