hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak Theodora Merona : Carmel Agius na čelu Haškog tribunala

Odlazak Theodora Merona : Carmel Agius na čelu Haškog tribunala

21 Oktobra
21:53 2015

agius1Malteški sudija Carmel Agius izabran je za novog predsjednika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, a kineski sudija Liu Daqun za potpredsjednika toga suda, koji bi sa radom trebao završiti 2017. godine.

Dvojica sudija izabrana su aklamacijom.Agius, koji je do sada bio potpredsjednik ICTY-ja, naslijedit će na dužnosti Amerikanca Theodora Merona, kojem mandat završava 17. novembra 2015. godine.

U Hagu od 2001. godine

Agius je trenutno potpredsjednik ovog međunarodnog suda i tu funkciju obavlja od 2011. godine.Također je član zajedničkog Žalbenog vijeća ICTY-ja.Prvi put izabran je za sudiju ovog suda 2001. godine, a reizabran 2004. godine.Od 2003. do 2010. godine bio je predsjedavajući u Pretresnom vijeću II ICTY-a i u tom je periodu predsjedavao na suđenjima Brđaninu, Oriću, kao i u predmetu “Popović i drugi” s više optuženih.

Od 2010. godine radi na žalbenim predmetima pred ICTY-om i Međunarodnim krivičnim sudom za Ruandu.Trenutno predsjedava u više žalbenih postupaka. Haški sud privodi kraju posljednje predmete i ove godine objavio je dvije žalbene presude u predmetima “Popović i drugi” i “Tolimir”.Prema posljednjem izvještaju o radu predsjednika Merona, ICTY će do kraja godine objaviti i pravomoćnu presudu u predmetu “Stanišić i Simatović”.

Rad do novembra 2017.

Do kraja godine mogle bi biti donijete prvostepene presude u predmetima “Karadžić” i “Šešelj”, dok bi se presuda u predmetu “Hadžić” mogla objaviti u oktobru 2016. godine.Presuda u predmetu “Mladić” predviđena je za novembar 2017. godine, a tada bi se trebala objaviti i pravomoćna presuda u predmetu “Prlić i drugi”.Meron je u svom izvještaju procijenio da će u toj godini ICTY uspjeti dovršiti svoj mandat.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku