hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak istinske legende : Umro je Krunoslav Kićo Slabinac (VIDEO)

Odlazak istinske legende : Umro je Krunoslav Kićo Slabinac (VIDEO)

13 Novembra
15:58 2020

Preminuo je Krunoslav Kićo Slabinac u 77. godini. Muzičar  je preminuo jutros u 6.50 sati u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a u kojoj je ležao već tri mjeseca. Zbog koronarne bolesti ljetos je hospitaliziran, ali unatoč uspješnom operativnom zahvatu oporavak se zakomplicirao. Svi su se nadali kako će krenuti na bolje, no Kićo nije izdržao.

Krunoslav Kićo Slabinac krenuo je u muzičku  školu kao dječak, a upisala ga je majka unatoč očevom protivljenju. U rodnom Osijeku prvi instrument mu je bila tamburica, no u muzičkoj  školi je učio gitaru svirajući klasičnu muziku.

Ipak, kao tinejdžer, s 13-14 godina počeo je slušati Elvisa Presleya i shvatio da više od klasike voli rock'n'roll. Najprije je nastupao kao Little Rocky.

– Nisam se htio zvati Krunoslav Slabinac nego kao američki rockeri. Bio sam avangarda rocka, a ploče sam slušao kod prijatelja i odmah se zaludio tom glazbom. Imala je ludu energiju, rekao je u jednom razgovoru.

Ubrzo nakon toga pronašao je vršnjake koji su s njim dijelili muzički  ukus i tako je nastao najprije bend ‘Tornado’, pa ‘Kon Tiki’ a zatim i ‘Dinamiti’.

– Moj prijatelj Tuca Nikolić i ja u Željezničkom domu smo osnovali prvo ‘Tornado’ koji se kasnije pretopio u „Dinamite“. Mi smo rokali 60-ih godina, uglavnom vokalna instrumentalizacija. Naš bubnjar iz „Dinamita“, Miroslav Šaranović je otišao na studije u Sarajevo i počeo je svirati za Indekse. Originalni „Dinamiti“ raspali su se u jesen ’76. Tuca i ja morali smo otići na odsluženje vojnog roka. Lazo, koji je bio zadužen za orgulje i klavir je otišao na studij muzike u Beograd i Berto koji je svirao bas gitaru je ostao sam. Tada je pokupio Josipa Bočeka i Dadu Topića i napravili su novu postavu „Dinamita“. Kad smo se vratili, više nas nisu htjeli primiti, a to sam im oprostio. Nakon toga, zapravo, sam shvatio u kojoj poziciji se nalazi tamburica i slavonska pjesma – prisjetio se Kićo svojih muzičkih  početaka.Iako nije dugo svirao u rock-sastavima, dva su puta pobijedili na takmičenjima  u Zagrebu i Beogradu. Nakon vojske Kićo je nastavio karijeru kao solo pjevač, a preselio se u Zagreb gdje je počeo s interpretacijama hitova Elvisa Presleya i Toma Jonesa. Nakon što je pobijedio na takmičenju  za debitante, dobio je priliku nastupiti u jednom klubu gdje je stekao važno poznanstvo. Upoznao je Nikicu Kalogjeru, kompozitora  koji mu je 1969. omogućio nastup na Splitskom festivalu. 

Prvi veliki uspjeh postigao je s pjesmom ‘Plavuša’, a ispričao je jednom kako je nastala:

– Kad sam kao mladić počeo gledati ženske, pojavila se jedna lijepa plavuša u koju sam se zaljubio. Bila je službenica u osječkoj banci. Tadašnji uzori ljepote bile su Marylin Monroe i Brigitte Bardot, pa mi je ona bila prekrasna. Volio sam tada starije od sebe i nisam imao pojma da je udata i da ima dijete, pa kad sam to saznao silno sam patio. Nikad nije saznala da je pjesma posvećena njoj, a ‘Plavuša’ je postala veliki hit – i to internacionalni -piše 24 sata.

Godine 1971. na Eurosongu nastupa s pjesmom Ivice Krajača ‘Tvoj dječak je tužan’ i osvaja 14. mjesto.

– Plasman baš i nije bio za pamćenje, ali obožavatelji Eurosonga kažu da se radi o skladbi i izvedbi koje mogu biti svrstane u vrh eurovizijske produkcije svih vremena – ispričao je lani Kićo, autor skladbi ‘Pokloni mi jedan dan’ ili ‘Tri slatke riječi’, ističući da se nekad pomno biralo što će se pustiti u eter.

– Na prvim festivalima na kojima sam nastupao pjevao sam uz velikane muzičke  scene poput Vice Vukova ili Arsena Dedića i bio sam manji od makova zrna, toliko sam ih poštovao. Bila mi je velika čast što i ja mogu zapjevati na istoj pozornici – rekao je lani Kićo.

Bio je ponosan što je tokom karijere surađivao s Dragom BritvićemĐorđom NovkovićemArsenom DedićemZdenkom Runjićem

Manje je poznato da je prvo njemu nuđeno da otpjeva legendarnu ‘Skalinadu’, no tadašnji Kićin producent to je odbio, a pjesmu je na Splitskom festivalu otpjevao veliki Kićin prijatelj Oliver Dragojević.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku