hamburger-icon

Kliker.info

Odlazak glumačkog velikana: Preminuo Ljubiša Samardžić! (Video)

Odlazak glumačkog velikana: Preminuo Ljubiša Samardžić! (Video)

09 Septembra
03:42 2017

Glumački svijet tuguje. Napustio nas je Ljubiša Samardžić. Legendarni glumac i režiser životnu bitku izgubio je u Beogradu,  u  81. godini života , nakon višemjesečne borbe za ozdravljenje .

Krajem 2016. godine odstranjen mu jetumor na mozgu, a nakon operacije uslijedile su komplikacije zbog kojih je Samardžić ponovno hitno hospitaliziran. Uz njega su cijelo vrijeme bili najuži članovi obitelji i supruga Mirjana koji su se do posljednjeg dana nadali da će se Ljubiša, od milja zvan i Smoki, oporaviti.

Ljubiša Samardžić rođen je u Skopju 1936. godine u rudarskoj porodici . Kao mladić upisuje pravo no ubrzo shvaća da je gluma njegov poziv pa završava Akademiju dramskih umjetnosti u Beogradu. Kroz više od pet desetljeća karijere ostvario je više od 70 filmskih uloga i to u filmovima različitih žanrova. Najčešće je glumio glavne i veće sporedne uloge u ratnim filmovima i komedijama, a u novije vrijeme i u filmovima koji se bave društvenom problematikom.

Debitirao je u filmu “Igra na skelama” 1961. godine, a nakon toga zaredale su se brojne filmske uspješnice među kojima su “Bitka na Neretvi” “Jutro”, “Valter brani Sarajevo”, “Boško Buha” i “Ljubavni život Budimira Trajkovića”. Naklonost publike stekao je isključivo na filmu, a kako je sam govorio, igrao je kod skoro svih jugoslavenskih režisera . Uloge je ostvario i nekoliko TV serija među kojima je najpoznatija “Kuda idu divlje svinje”.

Ljubiša Samardžić (FOTO: Žarko Bašić/Pixsell)

Kritičari su ga hvalili, publika željela, a njegov entuzijazam samo ga je tjerao naprijed. Tako se 1999. godine okušao i u režiserskim  vodama filmom “Nebeska udica”. Listu filmova i serija koje je režirao ispunili su zatim “Nataša”, “Jesen stiže, Dunjo moja”, “Konji vrani”, “Bledi Mesec” i “Miris kiše na Balkanu”.

Samardžić je i dobitnik brojnih filmskih nagrada i jedan od najčešće nagrađivanih jugoslavenskih glumaca na filmskom festivalu u Puli. Još 1967. na Filmskom festivalu u Veneciji osvojio je Zlatnog lava za ulogu u filmu “Jutro”, a kao najznačajniju nagradu tokom glumačke karijere isticao je Nagradu AVNOJ-a s kojom se upisao u povijest. Nagradu je dobio 1988. godine, a Samardžić je bio prvi filmski glumac nagrađen tim priznanjem.

Iako je slovio za jednog od najvećih zavodnika sreću na privatnom planu pronašao je uz suprugu Mirjanu s kojom ima dvoje djece – sina Dragana i kći Jovanu te četvero unučadi. U bračnu luku uplovili su 1960. godine, a svojim skladnim odnosom mnogima su vraćali vjeru u pravu ljubav.

Samardžić se u javnosti pojavio krajem marta , kad je otvorio je 64. beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma. “Jako sam uzbuđen jer se ovaj film radio kad me zdravlje nije dobro služilo, ali evo u svakom slučaju idemo dalje”, izjavio je optimistično tada.

(Kliker.info-Dnevnik)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku