hamburger-icon

Kliker.info

Odgovornost direktorice Izetbegović : Za održavanje onkoloških aparata izdvojeno samo 14 hiljada maraka!

Odgovornost direktorice Izetbegović : Za održavanje onkoloških aparata izdvojeno samo 14 hiljada maraka!

14 Juna
07:58 2017

Dokumenti koje objavljuje u njoj bliskim, porodičnim medijima, najviše inkriminiraju nju –  menadžericu godine Sebiju Izetbegović.

ODBRANA I ZAŠTITA

Kada je jutros desetak pacijentica, oboljelih od karcinoma, izašlo u krug KCUS-a,  da javnosti kaže da nemaju lijekove, da im se ne pruža usluga zračenja, da loše jedu, da im žohari hodaju po krevetu, priča o najuspješnijoj menadžerici u historiji Bošnjaka pretvorila se u običnu laž. Ustvari, uvijek je bila laž, fino upakovana u medijima koji se bore da „narod zna“.

Pritisnuta očajem stotinjak onkoloških pacijenata, koji danima ne primaju terapiju, generalna direktorica napokon je morala priznati da na KCUS-u nije idealno stanje.

„Na odjelu za radijacijsku onkologiju, iz tehničkih razloga, 24. maja 2016.godine prestao je sa radom aparat linearni akcelerator“, saopćio je, po ovlaštenju generalne direktorice, šef Klinike za onkologiju Samir Bešlija.

A onda je započela odbrana lika i djela profesorice Izetbegović. U bivšim menadžmentima, koji su službovali prije skoro dvije godine, Bešlija i Profesorica našli su krivca za katastrofalno stanje na KCUS-u. Ali, dokumenti objavljeni na službenoj stranici KCUS-a i na neslužbenoj stranici porodice Izetbegović svjedoče da je jedini krivac – profesorica Sebija Izetbegović.

KOLIKO JE ULOŽENO U SERVISIRANJE

U dokumentu objavljenom na stranici KCUS-a navedeno je da je tokom direktorskog mandata profesorice Sebije Izetbegović  (2016. i 2017.) za servisiranje dva linearlna akceleratora izdvojeno – 14 hiljada i 800 maraka. Iz objavljene tabele sasvim je jasno su svi prethodni direktori izdvojili znatno više novca za servisiranje ovih aparata potrebnih pacijentima oboljelim od  karcinoma.

Samo za servisiranje jednog aparata 2013. godine je izdvojeno 50 hiljada maraka, 2014. i 2015. – 247 hiljada, dok je 2015. i 2016. izdvojeno 290 hiljada maraka. Onda je na čelo KCUS-a imenovana Sebija Izetbegović pa su izdvajanja KCUS-a za servisiranje tog istog aparata smanjena na svega 6 hiljada maraka.

Za servisiranje drugog aparata, prethodni direktori su izdvojili milion i po maraka, ali je za mandata profesorice Izetbegović izdvojeno tek osam hiljada maraka. Pritome, ugovor o servisiranju ova dva aparata, potpisan sa Siemensom, istekao je u aprilu prošle godine. Profesorica Izetbegović ni nakon 14 mjeseci nije pokrenula postupak javne nabavke. I sve to pod okriljem štednje.

KOJE PISMO JE LAŽNO

No, nisu ovo jedini dokumenti kojima je danas svoje pravo lice otkrila direktorica KCUS-a. U žurbi je jutros, sahatak nakon protesta pacijenata, porodični portal Faktor ekskluzivno „došao“ u posjed dopisa kojeg je profesorica Izetbegović poslala na adresu Siemensa i u kojem tu kompaniju kritikuje zbog njihovog pristupa održavanju opreme. Dokument je datiran – 13. juna 2017. godine. Dakle, današnji datum, bez pečata.

A onda su faktori stabilnosti SDA shvatili da je malo čudno da profesorica protestira zbog neodržavanja opreme koja je već – crkla. Sat poslije, oko podne, Faktor objavljuje novi dokument. Pečat je tu, sadržaj isti. Jedina razlika je – datum. Više  nije 13. juni. Sad je direktorica Sebija pisala pismo Siemensu – 17. marta 2017. godine. Koje je od ova dva pisma, objavljena na Faktoru, vjerodostojno, očito samo zna direktorica Izetbegović.

Ali, jedno je sigurno lažno. Kao što je lažan podatak da je KCUS pod vodstvom Sebije Izetbegović za godinu uspio uštedjeti – osamdesetak miliona maraka. Zato su uštede jutros i stigle na naplatu.

Avdo Avdić (Žurnal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku