hamburger-icon

Kliker.info

Odgovor Sarajeva : Izetbegović ne želi Nikolića u BiH dok Naser Orić ne bude pušten na slobodu

Odgovor Sarajeva : Izetbegović ne želi Nikolića u BiH dok Naser Orić ne bude pušten na slobodu

15 Juna
16:02 2015

BaKIRSTAV7Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je jutros formalni zahtjev predsjedavajućem Predsjedništva BiH dr. Mladenu Ivaniću i članu Predsjedništva BiH dr. Draganu Čoviću da zvanična posjeta predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića Bosni i Hercegovini, koja je planirana za 16. juni, bude odgođena zbog hapšenja državljanina Bosne i Hercegovine Nasera Orića, koje su švicarski pravosudni organi izvršili 10. juna na osnovu potjernice raspisane od Republike Srbije 3. februara 2014. godine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

“Kao što vam je poznato, tokom 2013. godine između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije potpisan je Protokol o saradnji u progonu počinitelja kaznenih dijela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji daje garanciju da će se postupci za navedena kaznena djela voditi prvenstveno u državi državljanstva osumnjičenog.  Navedeni protokol, u skladu sa zaključenim bilateralnim sporazumima u oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći između BiH i Republike Srbije, predviđa mogućnost ustupanja kaznenog gonjenja državi državljanstva osumnjičenog

. S obzirom da gospodin Orić ima prebivalište u BiH i da je dostupan njenim organima gonjenja, očekivali smo da će, u duhu dobrosusjedskih odnosa, Republika Srbija ispoštovati svoje obaveze prema odredbama potpisanih bilateralnih sporazuma i protokola dviju država, odnosno da će ovaj predmet ustupiti Bosni i Hercegovini i da Švicarskoj neće uputiti zahtjev za ekstradiciju gospodina Orića”, navodi se uz ostalo u dopisu koji je Izetbegović uputio Ivaniću i Čoviću.

Izetbegović navodi kako su putem diplomatskih kanala od švicarske strane dobivene informacije o tome da je “Ministarstvo pravde Republike Srbije 12. juna 2015. godine ipak, uputilo švicarskim vlastima zahtjev u kojem traži ekstradicijski pritvor za gospodina Orića”.

“Takav postupak Republike Srbije u suprotnosti je s ciljevima radi kojih su potpisani bilateralni sporazumi iz oblasti međunarodne pravne pomoći koji obavezuju dvije države, kao i odredbama navedenog protokola. Imajući u vidu novonastalu situaciju, smatram da zvanična posjeta predsjednika Republike Srbije BiH u ovom trenutku ne bi doprinijela ciljevima zbog kojih je planirana”, navodi Izetbegović i dodaje: “Zbog toga zahtijevam da se planirana posjeta odgodi i da se ne realizuje sve do okončanja ekstradicijskog postupka pred švicarskim pravosudnim organima, te povratka gospodina Orića u Bosnu i Hercegovinu”.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku