hamburger-icon

Kliker.info

Odgovor na odluku američkog predsjednika : Stupile na snagu tarife EU na američke proizvode

Odgovor na odluku američkog predsjednika : Stupile na snagu tarife EU na američke proizvode

23 Juna
06:42 2018

Tarife Evropske unije na niz američkih proizvoda, među kojima su farmerke, burbon i motocikli, stupile su na snagu u petak 22.06.2018..

Riječ je o odgovoru na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede tarife na uvozni čelik i aluminijum širom svijeta. Potez Brisela, kao odmjeren i adekvatan, podržala je i Britanija, čiji su zvaničnici najavili da će britanska premijerka Teresa May o tarifama razgovarati sa Trampom narednog mjeseca.

Za dvije nedelje, Sjedinjene Države će početi da carine i kineske proizvode u vrijednosti od više od 30 milijardi dolara. Kina je takođe najavila kontramjere, što je dovelo do zaoštravanja trgovinskog spora dvije najveće svjetske ekonomije.

Potpredsjednik Američke privredne komore John Murfy procijenio je da će do kraja jula biti uvedene strane tarife na američke proizvode u vrijednosti od 75 milijardi dolara.

“Sjedinjene Države zloupotrebaljavaju tarifni sistem i započinju trgoivnske ratove širome svijeta“, saopštio je portparol kineskog Ministarstva trgovine, dok finansijski eksperti ocjenjuju da još nije poznato do koje mjere će se zaoštriti spor Vašingtona i Pekinga i kako će to uticati na svjetsku trgovinu.

Međutim, trgovinski sporovi zbog američkih tarifa već su uticali na svjetske berze koje će, uprkos rastu indeksa u petak, drugu nedelju za redom završiti u crvenom.

(Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku