Vatikan je jučer objavio pismo koje je Franjo napisao kardinalima 11. jula nakon što je dan ranije od njih primio popis od pet pitanja ili dubia. U njemu Franjo sugeriše da bi se takvi blagoslovi mogli proučavati ako se ne bi miješali blagoslovi sa sakramentalnim brakom.

Ministarstvo New Ways, koje zagovara LGBTQ+ katolike, reklo je da pismo “značajno unapređuje” napore da LGBTQ+ katolici budu dobrodošli u Crkvi i predstavlja “veliku kap koja je prelila čašu” u njihovoj marginalizaciji.

Vatikan smatra da je brak neraskidiva zajednica muškarca i žene. Kao rezultat toga, dugo se protivi homoseksualnim brakovima. Ali Franjo je izrazio podršku građanskim zakonima koji proširuju pravne beneficije na istospolne supružnike, a katolički svećenici u dijelovima Evrope blagosiljaju istospolne zajednice bez osude Vatikana.

Franjin odgovor kardinalima međutim označava preokret u odnosu na trenutni službeni stav Vatikana. U objašnjenju iz 2021., Kongregacija za doktrinu vjere rekla je da Crkva ne može blagosloviti homoseksualne zajednice jer “Bog ne može blagosloviti grijeh”.
Franjo je u svojoj novoj poslanici ponovio da je brak zajednica između muškarca i žene. Međutim, odgovarajući na pitanje kardinala o homoseksualnim zajednicama i blagoslovima, rekao je da “pastoralna ljubav” zahtijeva strpljenje i razumijevanje, a svećenici ne mogu postati sudije “koji samo negiraju, odbacuju i isključuju”.

– Iz tog razloga, pastoralna razboritost mora na odgovarajući način razlučiti postoje li oblici blagoslova, koje traži jedna ili više osoba, a koji ne prenose pogrešno shvaćanje braka – napisao je. “Jer kada se traži blagoslov, izražava se molba za pomoć od Boga, molba da možemo živjeti bolje, povjerenje u oca koji nam može pomoći da živimo bolje.”

Rekao je da postoje situacije koje objektivno “moralno nisu prihvatljive”, ali ista “pastoralna ljubav” zahtijeva da se s ljudima postupa kao s grešnicima koji možda nisu u potpunosti krivi za svoje situacije.

Franjo je dodao da nema potrebe da biskupije ili biskupske konferencije pretvore takvo pastoralno milosrđe u fiksne norme ili protokole, rekavši da se to pitanje može rješavati od slučaja do slučaja “jer život Crkve teče kanalima izvan normi”.

(Kliker.info-agencije)