hamburger-icon

Kliker.info

Odbrojavanje : Novi ” Butmirski ” sporazum se glanca u Washingtonu i Bruxellesu

Odbrojavanje : Novi ” Butmirski ” sporazum se glanca u Washingtonu i Bruxellesu

06 Oktobra
02:55 2009

S nestrpljenjem, ali i potpunom neizvjesnošću iščekuje se sastanak lidera osam političkih stranaka zakazan u vojnoj bazi u Butmiru kod Sarajeva. Sastankom će rukovoditi James Steinberg, zamjenik Hilary Clinton, američkog državnog sekretara i Carl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske koja predsjedava Evropskom unijom.

Dokument na glancanju                       Početak ove sesije, zapravo novog Dejtona, zakazan je za prekosutra navečer, nastavit će se u petak i vrlo je moguće da bude prudužen i u subotu. Iz međunarodne zajednice šalju vrlo oprezne poruke uoči tog samita i ne žele ništa da prejudiciraju tako da su mnoge priče koje kruže u domenu čistih špekulacija.  Iz političkih stranaka čiji su predsjednici pozvani na sastanak već se čuju različiti tonovi.Inače, SAD i EU u bazu u Butmiru pozvali su Milorada Dodika, Harisa Silajdžića, Zlatka Lagumdžiju, Dragana Čovića, Božu Ljubića, Dragana Čavića, Mladena Ivanića i Sulejmana Tihića. Njima će biti predložen dokument koji precizno određuje načine rješavanja krize u BiH, sa datumima i preciznim obavezama. Detalji iz dokumenta nisu procurili u javnost i Vašington i Brisel ih drži u strogoj javnosti. Navodno, poseban štab u tajnosti upravo glanca cijeli „papir", a prema informacijama do kojih smo došli liderima osam političkih stranaka bit će ponuđeno da odmah prihvate i čitav paket ustavnih reformi. Ukoliko pristanu, one bi mogle  biti usvojene u Parlamentu BiH već ovog mjeseca tako da bi se u 2010. kada će se održati opći izbori moglo ući u sasvim drugačijoj atmosferi.

Poruke preko Beograda                         Bar do sinoć bilo je sigurno da će sastanku u Butmiru prisustvovati svi pozvani, s tim što će Ivanića koji se oporavlja od posljedica infarkta zamijeniti Branislav Borenović. Na prvi pogled stiče se utisak da neće biti nikakvih problema i da bi sastanak u Butmiru dati rezultate, ali ako se zagrebe ispod površine onda se mogu vidjeti i prilične razlike.Tihić je, u svom stilu, poručio da se „bez volje za kompromisom ne može postići dogovor", a Čović je pozvao sve stranke sa hrvatskim predznakom na hitan zajednički sastanak kako bi se zauzeo stav. Iz SDP-a i Stranke za BiH su iznijeli gotovo identičan stav – neće pristati na deklarativnu i kozmetičku promjenu Ustava BiH. To je najmanje što treba Bosni i Hercegovini – poručio je jučer Damir Mašić iz SDP-a, a Beriz Belkić je kazao da će Stranka za BiH „rado učestvovati u suštinskim promjenama Ustava BiH". Međutim, iz Republike Srpske već zatežu, pa je Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD-a Milorada Dodika izjavio da „sve odluke bitne za Republiku Srpsku moraju da donesu njene institucije".Preko beogradskih medija plasirana je i tvrdnja da „iz Moskve stižu signali da Rusi nisu spremni da prihvate američko liderstvo u procesu ustavnih reformi u BiH i Moskva ne gleda blagonaklono na pojačane pritiske na Milorada Dodika".  (Kliker.info-San)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku