hamburger-icon

Kliker.info

Odbijena naredba vrhovnog komandanta : Pentagon poručio Bijeloj kući da ne politizuje vojsku

Odbijena naredba vrhovnog komandanta : Pentagon poručio Bijeloj kući da ne politizuje vojsku

03 Juna
06:39 2019

Pentagon je poručio Bijeloj kući da vojsku ne uvlači u politiku, nakon što je iz Bijele kuće naloženo mornarici da vojni brod američke mornarice USS John S. McCain  pomjeri iz vidokruga tokom posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa Japanu.

“Sekretar Shanahan  je u petak 31. maja naložio svom šefu kabineta da razgovara sa Vojnom kancelarijom Bijele kuće i da potvrdi stav da Sekretarijat za odbranu neće biti ispolitizovan”, saopštio je u nedjelju Shanahanov  portparol Joe Buccino .

Shanahanov šef kabineta Eric Chewning, kako je saopštio Bućino, prenio je tu poruku Bijeloj kući.

“Vojska ne može da se politizuje. Te stvari ozbiljno shvatamo, i ja i drugi ćemo se ozbiljno pozabaviti time”, rekao je Shanahan novinarima na putu za Seul.

Kako javlja Glas Amerike dnevnik Wall Street Journal  prvi je izvjestio o direktivi da se “sakrije” vojni brod koji nosi ime članova porodice McCain .

Shanahan  je potvrdio u nedjelju da je Vojna kancelarija Bijele kuće direktno naložila Sedmoj floti, zaduženoj za pomorske operacije u zapadnom Pacifiku, da ratni brod sakrije iz Trumpovog vidokruga.

“Ta direktiva nije izvršena”, rekao je Shanahan . Potvrdio je i da je posada bila slobodna za praznike i da nije učestvovala u događajima vezanim za Trumpovu posjetu.

Šef Pentagona rekao je i da je prije nekoliko dana razgovarao sa udovicom senatora Johna McCaina , ali je odbio da iznese detalje “privatnog razgovora”

USS McCain  je prvobitno bio imenovan po ocu i djedu pokojnog senatora, koji su bili admirali, a sada se tim imenom odaje počast svoj trojici.

Odnos senatora Johna McCaina  i predsjednika Donalda Trumpa često je bio obilježen sukobima, a američki lider nastavio je da kritikuje McCaina  i poslije njegove smrti.

Podijeli

Jedan komentar

  1. Trpko
    Trpko 03 Juna, 13:16

    Može li iz ovog slućja šta naučiti naša vojna Komanda.Ako su pametni učit će.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku