hamburger-icon

Kliker.info

Odbačena tužba Trampovog tima, sudija dozvolio potvrdu rezultata u Pensilvaniji

Odbačena tužba Trampovog tima, sudija dozvolio potvrdu rezultata u Pensilvaniji

22 Novembra
05:05 2020

Zvaničnici Pennsylvanie  sada mogu da ovjere rezultate izbora koji pokazuju da je demokrata Joe Biden  pobijedio u toj državi sa više od 80.000 glasova razlike, odlučio je federalni sudija u subotu. To je još jedan udarac za Trumpov izborni štab koji pokušava da poništi rezultate izbora.

Sudija Matthew Brann je  odbacio je zahtjev predstavnika predsjednika Trumpa da se zaustavi proces potvrde rezultata, čime je srušena nada aktuelnog predsjednika da će, na neki način, poništiti rezultate predsjedničkih izbora.

U svojoj presudi, Brann je naveo da je Trumpova kampanja predstavila “nategnute pravne argumente bez osnova i spekulativne optužbe koje nisu podržane dokazima.”

“U Sjedinjenim Američkim Državama, to ne bi opravdalo kršenje prava glasa jednog jedinog birača, a kamoli svih birača iz šeste najnaseljenije države u zemlji“, navodi se u odluci. “Naši građani, zakoni i institucije traže više.”

Preokretanje procesa potvrđivanja glasanja – Trumpova posljednja šansa

Trump je tvrdio da je garancija jednake zaštite pod zakonom, koja proističe iz američkog Ustava, bila prekršena kada su okruzi u Pennsylvaniji zauzeli različite principe obraćanja biračima prije izbora, kako bi ih obavjestili o tehničkim problemima sa njihovim listićima koje su poslali poštom.

Državna sekretarka Pennsylvanije Kathy Boockvar  i sedam okruga u kojima je Biden  dobio većinu glasova, a koje je kampanja tužila, istakli su a je Trump i ranije iznio slične tvrdnje i izgubio. Oni su sudiji Brannu rekli da je riješenje koje traži Trumpova kampanja, da se odbace milioni glasova zbog navoda o izolovanim slučajevima, suviše ekstremno, posebno nakon što je većina glasova izbrojana.

Državni tužilac Pensilvanije Josh Shapiro, demokrata, ubrzo poslije presude je na Twitteru  napisao: “Još jedna (tužba – prim. nov.) je propala.”

Dvadeset elektorskih glasova iz te države ne bi bilo dovoljno da donesu Trumpu drugi mandat. Pennsylvanijski okruzi moraju da ovjerene rezultate predaju sekretarki Boockvar  do ponedjeljka, poslije čega će ona sama potvrditi rezultat.

Demokratski guverner Tom Wolf obavjestiće elektore pobjedničkog kandidata da treba da se pojave na Capitol Hillu  da glasaju 14. decembra.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku