hamburger-icon

Kliker.info

Očajnički pokušaj Donalda Trumpa : ‘Moramo preokrenuti te izbore!‘

Očajnički pokušaj Donalda Trumpa : ‘Moramo preokrenuti te izbore!‘

26 Novembra
05:49 2020

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je svoje pristaše u srijedu, dvije sedmice nakon objave pobjede njegovog demokratskog protivnika Joea Bidena, da “preokrenu” rezultat predsjedničkih izbora, koje je bez dokaza i ikakvog uspjeha na sudu nazvao “lažnim” izborima.

Republikanski milijarder se telefonom koji je na zvučniku držao njegov advokat  Rudy Giuliani obratio republikanskim senatorima u parlamentu u Pennsylvaniji. ” Moramo preokrenuti te izbore”, rekao je.

“Demokrati su varali. To je bilo lažno glasanje”, dodao je Trump.

Dok je predsjednik na odlasku Trump pozvao svoje pobornike da preokretanje izbornog rezultata, novoizabrani predsjednik Biden izjavio je u srijedu da Amerikanci neće prihvatiti nepoštivanje rezultata izbora 3. novembra.

“Mislim da će ovo mračno razdoblje podjela i demonizacije ustupiti mjesto godini svjetlosti i jedinstva”, rekao je demokrat u govoru prigodom Dana zahvalnosti iz svog rodnog Wilmingtona u saveznoj države Delaware.

Rezultati u Pennsylvaniji službeno su objavljeni u utorak u korist Joea Bidena i on će 20. januara postati 46. američki predsjednik. Demokrat je dobio više od 80 miliona glasova, naprema 74 miliona za Donalda Trumpa.

Mjesto u Bijeloj kući dobiva se kroz sistem  elektora dodijeljenih u svakoj državi. Joe Biden je jasno pobijedio s 306 elektora u odnosu na 232 za Trumpa. Za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno ih je 270.

Bidenova pobjeda je objavljena 7. novembra, a Donald Trump je otad bezuspješno pokrenuo nekoliko sudskih postupaka.

Ipak, u ponedjeljak navečer je dao zeleno svjetlo za početak procesa tranzicije prema Bidenovoj administraciji, ostajući sve usamljeniji u republikanskom taboru tvrdeći da se radi o prevari. 

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Aj Carmela
    Aj Carmela 26 Novembra, 13:31

    Kakvu poslugu porati – a sjasi vise

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku