hamburger-icon

Kliker.info

Obnovljena Aladža džamija: Novi početak za Bošnjake povratnike i međuljudske odnose

Obnovljena Aladža džamija: Novi početak za Bošnjake povratnike i međuljudske odnose

02 Marta
15:48 2019

Aladža džamija, fočanska ljepotica, kako je mnogi nazivaju, ponovo je tu, uzdigla se iznad grada i ponovno krasi cijeli taj kraj kao i stoljećima prije te 1992. godine kada je minirana i srušena do temelja.

Svi je vole i svima je bitna, bez obzira na vjeru i naciju. Jedan od Fočaka, kojeg je ekipa Anadolu Agency (AA) srela u haremu novoobnovljene Aladže džamije, kazao je da je odrastao uz nju i da je veoma sretan što je ponovo tu s njima koji je vole i kojima ne predstavlja samo bogomolju.

I stvarno, lijep je osjećaj vidjeti je tu čak i nama koji nismo odrasli uz ovaj monumentalni spomenik. Sjećam se i kamena temeljca te 2014. godine i praznog prostora na kojem je nekada stajala Aladža. Nije bilo svejedno i nije isti osjećaj tada i sada. Prošlo je pet godina i sada je mnogo drugačije.

Nakon više od četvrt stoljeća otkako je do temelja porušena fočanska ljepotica, džamija koja je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u, 4. maja ponovno će biti otvorena za sve vjernike.

Aladža ponovno krasi Foču zahvaljujući Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske, Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) te radnicima preduzeća koji su radili na ponovnoj izgradnji.

Muftija goraždanski Remzije ef. Pitić pojasnio je da je pri završetku većina radova na Aladži džamiji. Kako je kazao, Organizacioni odbor kojeg je povodom svečanog otvorenja formirao Rijaset Islamske zajednice u BiH, već ozbiljno radi.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku