hamburger-icon

Kliker.info

Obilježena 14. godišnjica obnove Starog mosta : Crnogorski i grčki premijer potpisali Mostarsku povelju mir

Obilježena 14. godišnjica obnove Starog mosta : Crnogorski i grčki premijer potpisali Mostarsku povelju mir

23 Jula
23:57 2018

“Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje”, naziv je manifestacije kojom je večeras u Mostaru obilježava 14. godišnjica otvaranja obnovljenog Starog mosta.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić te premijeri Crne Gore, Grčke i Makedonije Duško Marković, Alexis Tsipras i Zoran Zaev tom su prigodom posjetili Stari most, gdje su svi u znak mira, bacili cvijeće u Neretvu, prenosi Fena.

U isto vrijeme, umjetničko društvo “Mostarske kiše” izvelo je muzički performans, a skakači izveli tradicionalni skok bez aplauza, sve u znaku pijeteta prema onima koji su izgubili svoje živote u ratovima.

Premijeri Marković i Tsipras su potom potpisali „Mostarsku povelju mira“ koju im je uručio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Zvizdić je „Mostarsku povelju mira“ potpisao prije dvije godine kada je i utemeljena, a premijer Zaev prošle godine.

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je kako je nagrade za njega i Crnu Goru velika čast i priznanje jer su gospodarska tradicija i njegovanje tolerancije te suživota uvijek bili garancija opstanka i budućnost građana Crne Gore.

– Napredak je neosporan u odnosu na onaj dan, prije 25 godina, kada je Stari most srušen u trenutku, a sada je on ponovno i prije svega simbol obnove i spajanja – kazao je Marković te dodao kako je zapadnom Balkanu mjesto u Europi, ne samo zemljopisno, nego civilizacijski i vrijednosno.

– Možemo naprijed samo njegujući europske i civilizacijske vrijednosti te poštujući naše različitosti i kulturu – istaknuo je premijer Crne Gore.

Premijer Makedonije Zoran Zaev istaknuo je kako zna kolika je vrijednost “Mostarske povelje mira” i što znači ta nagrada.

– Poruka koju šaljemo sudjelovanjem na ovoj veličanstvenoj manifestaciji koja slavi mir je jaka. Mi promoviramo kako se jedan lider može, treba i mora izdignuti iznad predrasuda i sam postati most povezujući se sa drugim liderima koji misle dobro svojim građanima – istaknuo je Zaev.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić istaknuo je kako su ga premijeri svojim dolaskom u BiH i Mostar obradovali, dodavši kako je premijer Grčke Alexis Tsipras ranije morao otići jer se požar približio kućama blizu Atene.

– Bez obzira na to, današnje cjelodnevno druženje predstavlja poruku mira, stabilnosti, regionalne i dobrosusjedske suradnje, međusobnog uvažavanja i poštivanja. Ova manifestacija znači otvaranje još jednih vrata u budućnost, budućnost za mlade generacije i za prosperitet Bosne i Hercegovine i kompletne regije zapadnoga Balkana – izjavio je Zvizdić.

I ove, kao i ranijih godina, na svečanosti koju organizira Centar za mir i multietničku suradnju Mostar, bit će dodijeljene međunarodne nagrade “Mostar Peace Connection” istaknutim pojedincima za doprinos miru i uspostavi povjerenja i suradnje među ljudima.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku