hamburger-icon

Kliker.info

Obilježavanje muslimana Amerike : Trump se pokušava distancirati od registriranja muslimana

Obilježavanje muslimana Amerike : Trump se pokušava distancirati od registriranja muslimana

22 Novembra
16:53 2015

zuti1Najvjerovatniji kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD-u Donald Trump  pokušava se distancirati od ideje o osnivanju državnog registra muslimana u SAD-u, koja je naišla na oštre kritike njegovih rivala u stranci i nevjericu stručnjaka za pravo.

Trump je prvi put komentirao ideju uspostavljanja registra za muslimane u četvrtak u intervjuu za Yahoo News, kad je na pitanje o tome da li treba muslimani treba da budu registrirani u nekoj bazi podataka ili da nose posebne dokumente u kojima se navodi njihova vjera rekao:

“Morat ćemo pomno razmotriti mnogo stvari”, prenio je Tanjug agenciju AP.

Istog dana je novinar NBC Newsa pitao Trumpa da li treba da postoji baza podataka za praćenje muslimana u SAD-u, a on je rekao da “treba da postoje mnoge baze podataka, a ne samo ta”.

Registriranje Jevreja

Na pitanje da li je to nešto što bi Trump uveo ukoliko postane predsjednik SAD, američkih milijarder je rekao: “Sigurno bih to uveo. Apsolutno”.

Republikanski kandidat za predsjednika nije želio odgovoriti na pitanje novinara NBC-a da li ima razlike između registriranja muslimana i Jevreja u nacističkoj Njemačkoj.

Dodao je da će muslimani “morati da budu registrirani”.

Njegovi rivali za kandidaturu Republikanske stranke na izborima za predsjednika države su oštro kritizirali Trumpa, pa je bivši guverner Floride Jeb Bush nazvao tu ideju “odvratnom”, senator Floride Marko Rubio ju je opisao kao “nepotrebnu” i nešto što Amerikanci ne bi podržali.

Senator Teksasa Ted Cruz, koji je dosad tokom kampanje uglavnom izbjegavao da kritizira Trumpa, rekao je: “Nisam fan osnivanja državnih registara američkih građana”.

Pokušaj objašnjenja

I jevrejska zajednica je reagirala na Trumpov zahtjev.

“Nemoguće je da američki Jevreji na bilo koji način prihvate da bilo ko – bilo ko – bude registriran, izdvojen, diskriminiran ili maltretiran od strane Vlade na temelju vjere u ovoj zemlji. Prijedlog gospodina Trumpa je zastrašujući i odvratan”, navodi se u saopćenju američke jevrejske grupe Bend The Arc.

Trump je u intervjuu televiziji Fox News pokušao objasniti svoj stav:

“Želim da bude sastavljena lista sirijskih izbjeglica koje će predsjednik Barack Obama primiti u zemlju, ako ga mi Republikanci ne spriječimo”.

Taj američki milijarder je u subotu u obraćanju skupu u Alabami rekao da su raniji medijski izvještaji o njegovim izjavama bili netačni, ali je ipak podržao uvođenje dodatnog nadzora, kako izbjeglica koje pristižu, tako i određenih džamija u SAD.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku