hamburger-icon

Kliker.info

Obama uzvraća udarac : SAD neće braniti Izrael na forumu UN-a

Obama uzvraća udarac : SAD neće braniti Izrael na forumu UN-a

23 Marta
14:31 2015

obama_netanyahu26Sjedinjene Američke Države neće se  obratiti prisutnima na forumu Ujedinjenih naroda koji se održava u okviru godišnje rasprave o kršenjima ljudskih prava na palestinskim teritorijima, rekao je za Reuters američki glasnogovornik.

Riječ je o potezu bez presedana u radu foruma za ljudska prava koji čini 47 zemalja članica.Washington u debatama uvijek brani Izrael, a današnja je odluka uslijedila nakon nekoliko signala kojima Obamina administracija “revidira” odnose sa Izraelom, piše Reuters.

“Američka delegacija danas neće sudjelovati u raspravi o Palestini”, odgovorio je američki glasnogovornik za Reuters u Ženevi na pitanje o debati, no nije rekao druge pojedinosti.

Saveznici izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u nedjelju su ocijenili da je njegovo poricanje palestinske države potaknulo nastanak jaza i zahladnjenje odnosa s Bijelom kućom.

Obama čestitao nakon nekoliko dana

Obama je u nedjelju, također, izjavio da je uvjeren da izraelski premijer ne podržava osnivanje nezavisne palestinske države.Aludirao je na Netanyahouve izjave uoči izraelskih općih izbora, održanih u utorak, u kojima je obećao da neće biti palestinske države ako on četvrti put postane premijer.

Osim što je odstupio od dvodržavnog rješenja, pozvao je jevrejske glasače da izađu na birališta jer, kako je kazao, “Arapi glasaju u gomilama”.Odgovor administracije SAD-a na izbor Netanyahua bio je hladan. Obama je čekao nekoliko dana dok ga nije pozvao da mu čestita na izbornoj pobjedi.

Sigurnosna saradnja

U tom razgovoru je najavio da će SAD “preispitati” odnos s Izraelom, nakon što je Netanyahu izmijenio stav o dvodržavnom rješenju sukoba s Palestincima i zbog Netanyahuovog protivljenja nuklearnim pregovorima s Iranom.Međutim, Obamin glasnogovornik je objasnio da se to ne odnosi na sigurnosnu saradnju dvije zemlje saveznice.Netanyahu je ublažio svoje izjave nakon izbora u intervjuima za američke medije.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku