hamburger-icon

Kliker.info

Obama odobrio vazdušne napade u Iraku : SAD “ne mogu da zažmure” na napredak islamista (Video)

Obama odobrio vazdušne napade u Iraku : SAD “ne mogu da zažmure” na napredak islamista (Video)

08 Avgusta
05:09 2014

Barack1Američki predsjednik Barak Obama saopštio je da je dozvolio američkoj vojsci da izvede “ciljane vazdušne napade” na islamske ekstremiste u sjeverozapadnom Iraku.Obraćajući se američkoj javnosti iz Bijele kuće, Obama je rekao da su američki avioni bacali hitne zalihe hrane i vode Iračanima koji su se našli na udaru ekstremista.Prethodno su američki zvaničnici potvrdili da su avioni izvršili svoju humanitarnu misiju u blizini grada Sindžar, a onda bezbjedno napustili tu oblast.

U svom govoru, Obama je poručio da SAD “ne mogu da zažmure” na napredak islamista, koji protjeruju i ubijaju etničke manjine, ali je naglasio da američki vojnici neće biti poslati u Irak.Ekstremisti iz grupe Islamska država, koji su zauzeli veliki dio sjevernog Iraka prijete da će ubiti vjerske manjine, među kojima hrišćane i jazide, koji poštuju drevnu religiju povezanu sa zaratustrizmom.Desetina hiljada civila pobjegle su iz svojih domova kako bi izbjegli smrt, a sada su zarobljeni na vrhu planine bez hrane i vode.Ekstremisti one koji nisu muslimani smatraju “poklonicima đavola”, a prema nekim izvještajima, one koji im se odupiru kažnjavaju odsjecanjem glave ili drugih dijelova tijela.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održao je vanrednu sjednicu posvećenu situaciji u Iraku na kojoj je države članice pozvao da učine sve što mogu da podrže iračku vladu i olakšaju patnje naroda. Savjet je naglasio da bi rasprostranjeni napadi na civile zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti mogli da predstavljaju zločine protiv čovječnosti. (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku