hamburger-icon

Kliker.info

NYT: Izrael odgovoran za ubistvo ‘oca iranskog nuklearnog programa’

NYT: Izrael odgovoran za ubistvo ‘oca iranskog nuklearnog programa’

28 Novembra
02:26 2020

Izrael je odgovoran za današnje ubistvo glavnog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha, objavio je New York Times pozivajući se na tri neimenovana obavještajna zvaničnika.

Taj izvještaj je objavljen pošto je nekoliko iranskih funkcionera okrivilo Izrael za njegovo ubistvo.

List navodi da nije jasno da li je Washington unaprijed znao za napad, ali podsjeća da Izrael i SAD blisko sarađuju u odnosu prema Iranu, prenijela je agencija Beta.

Neimenovani izraelski zvaničnik izjavio je danas za izraelski javni servis Kan da će “bez Fahrizadeha Iranu biti vrlo teško da napreduje u svom vojnom (nuklearnom) programu”.

Iako je Iran zamrznuo razvoj nuklearnog programa u sklopu sporazuma sa velikim silama 2015. godine, Izrael je rekao da je Fahrizadeh tajno nastavio da radi na tome i da je bio ključna ličnost u nastojanjima Irana da se naoruža atomskom bombom.

Ubistvo Fahrizadeha je najnovije u nizu ubistava nuklearnih naučnika u Iranu u proteklim godinama za koja ta zemlja optužuje Izrael.

Izraelska TV je objavila da je današnji napad bio mnogo složeniji od bilo kog ranijeg takvog incidenta.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je jednom za Fahrizadeha rekao da je otac iranskog nuklernog programa.

Izrael je odbio da komentariše ubistvo tog naučnika, a TV Kanal 12 je ocijenio da on nije bio samo otac iranskog programa nuklearnog oružja već čovek koji je odlučio da isporuči bombu ajatolasima.

On je također bio ekspert za balističke rakete, navedeno je u tom izvještaju.

Trump retvitovao post izraelskog novinara

Izraelski novinar Josi Melman, ekspert za obavještajnu službu Mosad objavio je na Twitteru da je ubistvo veliki psihološki i profesionalni udarac za Iran, a predsjednik SAD-a Donald Trump je to retvitovao.

New York Times je ranije ovog mjeseca objavio da je drugi čovjek Al Kaide, Abu Muhamed al Masri, ubijen u Teheranu i da su ga ubila dva izraelska operativca na motociklu po nalogu Washingtona.

Al Masri je zajedno sa kćerkom Miriam, udovicom sina Osme bin Ladena Hamzem ubijen u avgustu, objavio je Times, pozivajući se na obavještajne izvore.

Iran je rekao da je izvještaj zasnovan na netačnim informacijama i porekao da prisustvo bilo kog člana Al Kaide u toj zemlji.

Izraelski TV kanal 12 je javio da je Agencija za atomsku energiju godinama namjeravala da se sastane sa danas ubijenim naučnikom i da ga pita o njegovim aktivnostima ali da Teheran to nije dozvolio.

Isti kanal je javio da je Fahrizadeh bio jedan od najčuvanijih ljudi u Iranu i stalno okružen tjelohraniteljima.

Izraelska vojska uprkos iranskim prijetnjama o odmazdi nije pojačala pripravnost posluhe ubistva, navode lokalni mediji.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku