hamburger-icon

Kliker.info

NVO skandal u Grčkoj, veze sa Karadžićem i Arkanom?

NVO skandal u Grčkoj, veze sa Karadžićem i Arkanom?

19 Februara
14:58 2014

Na platnom spisku jedne grčke NVO, koja je pre deceniju zloupotrebila 8,9 miliona evra državnog novca Grčke, bili su i saradnici bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića, tvrde grčki mediji. Postoje podaci i o povezanosti te NVO sa nekadašnjim “Tigrovima” Željka Ražnatovića Arkana, piše “To Vima”.

Saradnici bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, kojem se sudi za ratne zločine u Tribunalu u Hagu, bili su na platnom spisku jedne grčke nevladine organizacije koja je pre desetak godina zloupotrebila 8,9 miliona evra državnog novca Grčke, pišu atinski mediji.

Karadzic-2.jpg

Grčka finansijska policija je u utorak objavila da je otkrila zloupotrebu na visokom nivou državne hijerarhije, uz umešanost i tri sada aktivna grčka ambasadora, preko Međunarodnog centra za uklanjanje mina (IMI) koji je, u saradnji sa UN, delovao i u BiH.

Policija je saopštila da je ta NVO od 2000. do 2004, preko Ministarstva inostranih poslova Grčke neosnovano dobila 8,9 miliona evra iz fonda EU za međunarodnu humanitarnu pomoć, da bi uklanjala mine u BiH (u mestu Lipovac, na teritoriji opštine Čelinac u Republici Srpskoj), kao i u Libanu i Iraku.

Prema grčkom propisu, preduslov za isplatu državne dotacije je da NVO obezbedi 25 odsto učešća što ta NVO nije učinila, već je, da bi to prikrila, prikazivala da joj stranci koje je angažovala vraćaju po 20 do 30 odsto honorara što je knjižila kao svoje finansijsko učešće.

Atinski list To Vima piše da još iz tog vremena datiraju saznanja Ministarstva inostranih poslova Grčke o “sumnjivim vezama te NVO s pripadnicima paravojnih trupa” na Palama, povezanim i s Karadžićem, za kojim su međunarodne vojne snage SFOR tragale da bi ga, optuženog za ratne zločine, izručile Tribunalu.

Postoje veze te NVO i sa nekadašnjim “Tigrovima” Željka Ražnatovića Arkana “za koga je utvrđeno da je imao kontakte sa privrednicima u Grčkoj i sa kriminalcima koji su potom ubijeni”, piše list.

Zvanični podaci o tome su, navodi To Vima, proizašli još 2005, kada su na Palama uhapšeni ljudi iz Karadžićevog obezbeđenja Željko Janković Luna i Dušan Tešić Bato, koji je pre Karadžića čuvao i Arkana, a potom “radio za šefa Srpske demokratske stranke Dragana Kalinića”.

Po istrazi SFOR-a, prenosi To Vima, Tešić je od početka 2001. sarađivao s Panosom Kastorasom, predstavnikom grčke NVO u BiH, a češto se sastajao i s njenim sada uhapšenim predsednikom, bivšim novinarom Konstandinosom Cevelekosom. Tešić je bio zadužen za “bezbednosnu proveru” osoblja angažovanog za uklanjanje mina.

To osoblje je za grčku NVO nalazila firma “Unipak” s Pala, u vlasništvu bivšeg šefa policije Radomira Kojića, osumnjičenog za finansiranje Karadžića. Kojićevo ime je 2003. stavljeno na listu osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije.

Umešani i grčki zvaničnici

Kako piše drugi atinski list, Protagon, s tom NVO je bio povezan i prvi ambasador Grčke u BiH, Panos Mancuranis, čijom je sestrom bio oženjen sada uhapšeni predsednik IMI Cevelekos. Ambasada je, po grčkom propisu, dužna da proverava rad NVO koji plaća država, ali se u ovom slučaju ne zna šta je uopšte urađeno.

Još 2002. premijer Kostas Simitis je javno odbacio navode iz zvaničnog obaveštenja o sumnjivim finansijskim transakcijama diplomate Aleksa Rondosa, uticajnog savetnika za Balkan tadašnjeg šefa diplomatije Jorgosa Papandreua, navodi To Vima.

Rondos koji je sada izaslanik Evropske unije za Somaliju i Rog Afrike, optužen je da je, dok je bio generalni sekretar Uprave Ministarstva inostranih poslova Grčke za međunarodnu razvojnu saradnju, pomagao ilegalno finansiranje NVO IMI, a odobrio je finansiranje još oko 400 raznorodnih NVO, delom i za skrovite grčke državne poslove, ali i za poslove drugih, među kojima i “predvodnika Srba u Bosni” – iznosi Protagon.

Protagon navodi da je grčka NVO IMI bila “na meti” SFOR početkom prošle decenije, što je potvrdila i Florens Hartman, tadašnja predstavnica Tribunala u Hagu.

U ilegalno finansiranje NVO IMI su umešana i dvojica sadašnjih ambasadora Grčke – Nikos Bazas koji je u Sudanu, i Nikos Camados koji je u Japanu.

Predsednik umeđuvremenu ugašene NVO IMI, Konstandinos Cevelekos je krajem prošle nedelje pritvoren kao glavni podstrekač prevare.

Krivična istraga za niz dela protiv države i finansijskih propisa se vodi protiv njega, njegove supruge koja je takođe bila državni zvaničnik, protiv trojice aktivnih diplomata i troje sada penzionisanih državnih funkcionera koji su svi radili u Ministarstvu inostranih poslova.

Pomoć u skrivanju Karadžića?

U današnjoj analizi Protagon piše da se otvara “pitanje da li je ta NVO bila kanal kojim su faktori (grčkog) Ministarstva inostranih poslova finansirali Karadžića… da izbegava međunarodne organe gonjenja”, ali “grčke pravosudne vlasti ne pokazuju nikakvo interesovanje da to istraže”.

Iz objavljenih izvoda istrage se vidi da nije jasno koliko je akcija uklanjanja mina zaista obavljeno, a za proveru su, bar administrativno, bile zadužene ambasade Grčke u BiH, Libanu i Iraku koje za neke od akcija te NVO nisu ni znale, dok je kontrola u Ministarstvu spoljnih poslova “bila nepostojeća”, saopštio je u ponedeljak u Atini predstavnik za štampu policije Hristos Partenis.

Vlasti su zaplenile imovinu višemilionske vrednosti predsednika IMI i njegove supruge, kao i oružje, a u Grčkoj i na Kipru, gde se taj par preselio prošlog leta, našle su skrivenu finansijsku i drugu dokumentaciju njihove NVO.

Policija opisuje taj slučaj kao “jednu od najvećih prevara javnog sektora Grčke i ‘pranja novca'”.

Istraga finansijske zloupotrebe je proširena na još nekoliko NVO, takođe nekada aktivnih i u BiH, među kojima su Solidarnost iz Atine (7,1 milion evra), Centar za strateško planiranje razvoja – Dimitra iz Larise (2,4 miliona evra), Odeljenje za Grčku Centra Frankofonije, Fondacija Age Kana i Ekološki pokret iz Drame, navodi To Vima.

(Kliker.info-RTS)

 

Podijeli

Jedan komentar

  1. staima
    staima 19 Februara, 20:38

    10!

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku