hamburger-icon

Kliker.info

Nuklearni pokusi i sankcije UN-a : Kim Jong-un stavio nuklearni arsenal u pripravnost

Nuklearni pokusi i sankcije UN-a : Kim Jong-un stavio nuklearni arsenal u pripravnost

04 Marta
08:22 2016

aresenal12Vijeće sigurnosti UN-a nametnulo je nove teške sankcije Sjevernoj Koreji zbog njenih posljednjih nuklearnih i balističkih pokusa.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un  je kazao da nuklearni arsenal njegove zemlje mora biti svakog trenutka spreman za upotrebu, na što su Sjedinjene Američke Države odgovorile da bi se Pjongjang morao suzdržati od provokativnih akcija koje otežavaju stanje i ponovno izrazile sumnju u sposobnost Sjeverne Koreje da izvodi nuklearne napade.

“Moramo biti stalno spremni da u bilo kojem trenutku upotrijebimo svoj nuklearni arsenal”, rekao je Kim, prema pisanju državne agencije KCNA, ponovo iskazavši prkos međunarodnoj zajednici.

Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je nametnulo nove teške sankcije Sjevernoj Koreji  zbog njenih posljednjih nuklearnih i balističkih pokusa. Nekoliko sati nakon usvajanja rezolucije, Sjeverna Koreja je ispalila više projektila kratkog dometa u Japansko more ispred svoje istočne obale.

Reakcija SAD-a

“Svjesni smo izvještaja i pažljivo pratimo stanje na Korejskom poluotoku u koordinaciji s našim regionalnim saveznicima”, rekao je glasnogovornik Pentagona Bill Urban.

“Tražimo od Sjeverne Koreje da se suzdrži od provokativnih akcija koje povećavaju napetost i da se, umjesto toga, fokusira na ispunjavanje svojih međunarodnih obaveza”, dodao je.

Neimenovani dužnosnik američke vojske za AFP je rekao da se analiza američke Vlade u vezi sposobnosti Sjeverne Koreje da izvede nuklearni napad “nije promijenila”.

“Nismo vidjeli da je Sjeverna Koreja testirala ili pokazala da je sposobna minijaturizirati nuklearnu glavu niti je postaviti na balistički projektil”, rekao je.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku