hamburger-icon

Kliker.info

Novoizabrani gradonačelnik Londona : Anegdota o Khanovoj zakletvi, Kur'anu i Bibliji

Novoizabrani gradonačelnik Londona : Anegdota o Khanovoj zakletvi, Kur'anu i Bibliji

09 Maja
08:01 2016

khan2Novoizabrani gradonačelnik Londona Sadiq Khan u subotu je zvanično preuzeo tu funkciju na ceremoniji u katedrali Southwark.Na ceremoniji su bili prisutni bivši čelnik Laburista Ed Miliband i baronesa Doreen Lawrence.

Londonskom gradonačelniku nije lako, piše britanskiIndependent. Rivali su ga tokom kampanje optuživali za navodne veze sa religijskim ekstremizmom.

Ipak, izbor Khana za gradonačelnika pokazao je sliku Londona kao tolerantnog i raznovrsnog grada.

Povodom pobjede na izborima u Londonu Britanci su ponovo počeli dijeliti anegdotu koju je Khan ispričao kada je 2015. godine izabran u Krunsko vijeće.

Ta ceremonija podrazumijeva polaganje zakletve na Bibliji pred britanskom kraljicom.

“Sljedećeg dana su me pozvali iz Bakingemske palate i imenovanja u Krunsko vijeće. ‘Trebate položiti zakletvu pred kraljicom, koju verziju Biblije želite?’ Rekao sam: ‘Ja ću se zakleti na Kur'an, ja sam musliman’. ‘Mi nemamo Kur'an, možete li ponijeti svoj’, odgovorili su mi. Tako sam ponio svoj Kur'an. Nakon ceremonije su mi htjeli vratiti Kur'an, a ja sam im rekao: ‘Ne treba, ostavite ga da i drugi mogu polagati zakletvu na njemu'”.

Posljednja rečenica je privukla naročitu pažnju. Za 24 sata, ova objava je podijeljena skoro četiri hiljade puta na Twitteru.

(Kliker.nfo-Radiosarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku