hamburger-icon

Kliker.info

Novo suđenje bivšim čelnicima srbijanskog DB-a : Haški tribunal izdao nalog Stanišiću i Simatoviću da se vrate u pritvor

Novo suđenje bivšim čelnicima srbijanskog DB-a : Haški tribunal izdao nalog Stanišiću i Simatoviću da se vrate u pritvor

22 Maja
15:55 2017

Haški tribunal naložio je danas nekadašnjim čelnicima srbijanskog DB-a Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću da se, pod prijetnjom hapšenja, do 30. maja vrate u pritvorsku jedinicu tog suda radi početka ponovljenog suđenja koje je zakazano za 13. juni.

Tim odlukama sudskog vijeća, za sada je okončano njihovo privremeno puštanje na slobodu, a Vladi Srbije je naloženo da odredi pripadnike policije koji će Stanišića i Simatovića dopratiti do aerodroma u Holandiji, saopćio je Haški tribunal.

Holandskoj vladi je naloženo da osigura njihov siguran transport od aerodroma do pritvora.

U slučaju “da pokušaju pobjeći”, Tribunal je na sve države na čijoj se teritoriji zadese, apelovao da ih uhapse.

Stanišić i Simatović se, prema optužnici Haškog tribunala, terete da su formirali, pomagali i rukovodili tajnim policijskim i paravojnim jedinicama, čiji pripadnici su činili ubistva i progone kako bi trajno uklonili nesrpsko stanovništvo, najprije sa područja Krajine i Istočne Slavonije u Hrvatskoj, a potom i iz nekoliko općina u BiH.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku