hamburger-icon

Kliker.info

Novinari Maria Ressa i Dmitrij Muratov dobitnici Nobelove nagrade za mir

Novinari Maria Ressa i Dmitrij Muratov dobitnici Nobelove nagrade za mir

08 Oktobra
14:28 2021

Filipinska novinarka Maria Ressa i ruski novinar Dmitrij Muratov dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir zbog svoje borbu za slobodu govora što je preduvjet za razvoj demokratije i mir, objavljeno je u Oslu.

Maria Ressa filipinska je istraživačka novinarka i osnivačica nezavisnog informativnog portala Rappler. Muratov je glavni urednik ruskog lista Novaja Gazeta.

Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir saopćio je da ih nagrađuje za “borbu za slobodu govora što je preduvjet za razvoj demokracije”.

Ovogodišnje nominacije

Ove godine je bilo 329 prijedloga za nagradu, među kojima i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) favorit za prestižno priznanje za svoj odgovor na pandemiju COVID-a 19.

Nobelova fondacija imena nominiranih drži u tajnosti 50 godina, ali pojedini predlagači mogli su slobodno otkriti svoj izbor, prenosi Hina.

Među 234 nominiranih bili su i kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, bjeloruska opoziciona čelnica u egzilu Svetlana Tihanovska i tinejdžerska klimatska aktivistkinja Greta Thunberg.

Na popisu je bilo i 95 organizacija, među njima WHO, Black Lives Matter, NATO i Reporteri bez granica.

Objava u Oslu

Ovogodišnji broj nominiranih treći je najveći od 1901. Dosadašnji rekord od 376 kandidata bio je 2016. godine.

Svjetski program UN-a za hranu dobio je nagradu za mir 2020. godine zbog svojih “napora da spriječi korištenje gladi kao oružja rata i sukoba”.

Nobelova nagrada za mir jedina je od nagrada koja se objavljuje u Oslu, a ne u Stockholmu.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku