hamburger-icon

Kliker.info

Novi zagrljaj : Tadić odgurnuo Dodika, prihvatio ga Tomislav Nikolić

Novi zagrljaj : Tadić odgurnuo Dodika, prihvatio ga Tomislav Nikolić

25 Oktobra
04:54 2008

Tomislav Nikolić, radikalni desničar i zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke, čiji je lider ratni zločinac Vojislav Šešelj, osnovao je svoju političku partiju pod imenom Srpska napredna stranka. To je donijelo veliku promjenu na političkoj sceni susjedne zemlje, s obzirom da je Nikolić na svoju stranu prevo najveći broj Šešeljevih pristalica i formirao jaku i vrlo uticajnu poslaničku grupu u Skupštini Srbije. 

Traži otcjepljenje 

Iako je tek formirana Nikolićeva Srpska napredna stranka je, prema iistraživanjima javnog mnijenja, druga po snazi, odmah iza Demokratske stranke na čelu s predsjednikom Srbije Borisom tadićem.Iako sada pokušava da se, prije svega međunarodnoj zajednici, predstavi  kao umjereni političar, Nikolić se nije odrekao radikalnog srpskog nacionalizma i najavljuje nove izbore u Srbiji sredinom iduće godine uz tvrdnju da će njegova stranka na njima sigurno pobijediti i preuzeti vlast.Nikolić se i dalje ne odriče bh. entiteta Republika Srpska i njegovog svojatanja i to objašnjava „izvornim idejama, a to znači zaštitom interesa srpskog naroda u cjelini“.- Sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno sa muslimansko-hrvatskim entitetom, dok je jedan, a vidim da neki traže da bude podijeljen, imamo korektne odnose. Sa Republikom Srpskom idemo do kraja, a to znači da nam je cilj i namjera da jednog dana budemo u zajednici. Da li će to biti federacija, konfederacija, unitarna država, na narodu je da odluči. Valjda će neko srpskom narodu preko Drine dati pravo na samopredjeljenje, na referendum kao što je to dato i drugim narodima – izjavio je Nikolić. 

Kamen oko vrata 

Prema onome što „San“ saznaje iz svojih beogradskih izvora, Nikolić u Republici Srpskoj ima neke svoje ljude koji su vrlo uticajni. Oni su i sredili da nedavno izgladi svoje odnose sa Miloradiom Dodikom, premijerom RS i predsjednikom SNSD-a. Naime, Nikolić je s Dodikom bio u sukobu i javno ga optuživao prije svega zbog bliskih veza sa Borisom Tadićem, predsjednikom Srbije. Također je javno izjavljivao da će otkriti kako je Dodik postao vlasnik dvorca u beogradskom naselju Dedinje i drugih nekretnina u Srbiji optužujući Tadića da mu je to omogućio.Kada je Tomislav Nikolić saznao da se Boris Tadić u posljednje vrijeme sve više odmiče od Milorada Dodika, odmah je krenuo u akciju i premijera RS „priveo sebi“. Tadiću je postala definitivno jasno da mora početi da polagano i postepeno kida veze s premijerom RS  i zbog međunarodne zajednice koja Dodika kvalifikuje i obilježava kao jednog od glavnih krivaca za tešku političku krizu u našoj zemlji i političara koji hoće da podijeli BiH. Jednostavno kazano, Tadiću Dodik postaje sve veći kamen oko vrata i zbog njegovog blokiranja reformi u BiH i najavljivanja referenduma odnosno otcjepljenja Republike Srpske. Tadić je svjestan prvenstveno američkog stava da nikakva podjela i cijepanje BiH ne dolaze u obzir, a svaka dalje i čvrsta njegova veza s Dodikom samo bi i njemu i Srbiji otežavala situaciju, odnosno udaljavala bi tu zemlju od evrpskih integracija.S obzirom da je Dodiku neophodna potpora iz Srbije, prihvatio je onu koja mu sada stiže od Tomislava Nikolića. (Kliker.info-San)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku