hamburger-icon

Kliker.info

Novi savez sam tvoj : Ne možemo vršiti pritisak, ali im možemo otvoriti vrata

Novi savez sam tvoj : Ne možemo vršiti pritisak, ali im možemo otvoriti vrata

09 Februara
09:19 2013

Donedavno smo gubili talentirane fudbalere kao na filmskoj traci. Što zbog neznanja, a što zbog nezainteresiranosti, Nogometni savez BiH u nizu slučajeva nije činio ništa da mlade igrače naših korijena privuče da se, umjesto da nastupaju za druge zemlje, vrate svojoj domovini.Novo rukovodstvo NSBiH zauzelo je drugačiji stav. Pozivi Seadu Hajroviću, Seadu Kolašincu, Harisu Seferoviću i Alenu Haliloviću da budu gosti Saveza u Ljubljani bio je gest za svaku pohvalu, jer je naša kuća fudbala time našim talentima otvorila vrata reprezentacije.Kako se završilo, znamo. Došao je samo Sead Hajrović, koji je izrazio želju da igra za BiH. Dok smo mi igrali u Ljubljani, Kolašinac je nastupao za U-20 selekciju Njemačke, a Seferević je potrčao da se odazove švicarskom selektoru Otmaru Hicfeldu (Ottmar Hitzfeld).

Jedino je Halilović iskreno rekao da neće doći, jer nije odlučio hoće li igrati za BiH ili za Hrvatsku.Iako je u Ljubljanu došao samo jedan igrač, potez NSBiH ipak je polučio rezultate – skinuo je maske s lica fudbalera. – Sead Hajrović iskazao je dobru volju, dok se Seferović opredijelio za Švicarsku. Ostaje nam da vidimo šta će biti s Kolašincem i Halilovićem, ali oni još nisu definitivno izgubljeni za nas – kaže direktor Tehničkog odjela NSBiH Denijal Pirić. Očito je da je nastupanje za BiH stvar dobre volje igrača. Šta tu još može NSBiH?- Nastojimo stvoriti ambijent djeci koja imalo osjećaju patriotizam, da im pružimo priliku da dođu, vide i osjete klimu koja vlada u reprezentaciji BiH. Ne možemo vršiti pritisak na njih, ali im možemo otvoriti vrata i dati im argumente da se opredijele za nas. To činimo, a činit ćemo i dalje, ali na kraju, odluka je ipak na njima – kaže Pirić.

Svijetli primjer iz Međugorja

Pirić nudi svijetle primjere sa zimskog okupljanja mlađih selekcija BiH u Međugorju. – Na pripreme u Međugorje samoinicijativno je došlo šest-sedam fudbalera iz Njemačke sa željom da igraju za BiH. Ima tu vrlo talentiranih momaka koji su ostavili sjajan dojam, ali je bitno to što su sami osjetili da trebaju biti tu – kaže Pirić. (Kliker.info-AS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku